Grekiska övärlden – och Sverige – har de finaste stränderna i Europa

I sommar åker många svenskar till grekiska övärlden för att sola och bada. En anledning är de fina stränderna som många svenskar, 36 procent, anser är finast i Europa. Men svenskar är hemkära och nästan lika stor andel, 34 procent, tycker att svenska stränder är bäst. Det visar Tickets Novus-undersökning, där 1014 personer landet över har tillfrågats var de finaste stränderna i Europa finns.

– I grekiska övärlden finns svenskarnas absoluta favoritstränder. De svenska stränderna är nästan lika populära, men inte lika solsäkra. Därför flyr rekordmånga till Medelhavet i sommar för att solsäkra sin strandvistelse, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket Privatresor.

Den svenska kärleken till grekiska öarnas stränder bottnar i att det där finns stränder för alla smaker.

– Alla kan hitta sin egen favoritstrand i den grekiska övärlden. Här finns allt från små orörda pärlor i dramatisk natur till långsträckta sandstränder med kristallklart vatten. Det gör stränderna här till riktiga svenskfavoriter, säger Michael Kapil.

I juli är Spanien det semesterland som lockar flest svenskar, följt av Grekland och Kroatien. Dessa länder finns med i toppstriden i Tickets strandtopp. 21 procent av svenskarna tycker att spanska övärlden (Balearerna med Mallorca, Ibiza, Menorca) har finast stränder och 13 procent tycker att sommarens uppstickare Kroatien har de mest förträffliga stränderna.

Tickets strandtopp – Europas finaste stränder, enligt svenskarna

1. Grekiska övärlden, 36 procent
2. Sverige, 34 procent
3. Spanska övärlden (Balearerna: Mallorca, Ibiza mfl), 21 procent
4. Kroatien, 13 procent
5. Cypern, 10 procent
6. Franska fastlandet (Rivieran), 9 procent
7. Spanska fastlandet, 8 procent
8. Italiensiska fastlandet, 8 procent
9. Danmark, 8 procent
10. Turkiet, 7 procent

Övriga länder vars stränder svenskarna tycker till om i Tickets Novus-undersökning:
Portugal, 6 procent, Sardinien, 4 procent, Sicilien, 4 procent, Östersjökusten (Polen, Baltländerna), 4 procent, Grekiska fastlandet, 3 procent, Korsika, 3 procent, Malta, 3 procent, Bulgarien (Svarta havet), 2 procent

Källa: Tickets Novus-undersökning

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.