Tyska högerextremister håller hemligt barnläger i Småland

Den tyska högerextrema organisationen Sturmvogel anordnar återkommande läger med syfte att fostra nästa generation högerextremister. I år hålls lägret någonstans i de småländska skogarna. Det rapporterar Expressen som tillsammans med Expo har granskat och dokumenterat lägret

Under en veckas tid har 30-40 barn, ungdomar och ledare från tyska organisationen Sturmvogel (Stormfågel) tältat på en privat egendom någonstans i Småland. Vad som vid en snabb anblick kan framstå som ett vanligt scoutläger är i själva verket ett läger för tyska barn vars föräldrar är aktiva högerextremister. Dagarna fylls med olika typer av arbete, sport och återkommande uppställningar vid organisationens fana som har hissats på egendomen. De äldsta deltagarna är i 15-16-årsåldern, de yngsta knappt i skolåldern.

Vill undvika uppmärksamhet
Att de valt att förlägga verksamheten i Sverige beror med stor sannolikhet på att man vill undvika att hamna i blickfånget hos den tyska polisen.

– Den viktigaste förklaringen är att de försöker gömma sig för att undvika uppmärksamhet från säkerhetspolisen. Andra liknande organisationer har tidigare förbjudits, och det vill Sturmvogel undvika. säger den tyska journalisten Andrea Röpke, expert på högerextrema barn- och ungdomsrörelser i Tyskland.

Hon menar att rörelsen i mångt och mycket en familjeaffär. Många gånger har familjerna varit nazister i flera generationer. Traditionerna från Tredje riket har övervintrat.

– Nationalistisk ungdomsfostran är mycket viktig för dem och lägren är en viktig del av den verksamheten, säger Andrea Röpke.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.