Länsmuseet visar gravfältet i Mada på Arkeologidagen

Länsmuseet visar gravfältet i Mada på Arkeologidagen 28 augusti Gravfältet i Mada, Tranås kommun, är ett skolexempel på begravningsplats för människor som levde i trakten för 1500–2000 år sedan.

Det vill Jönköpings läns museum uppmärksamma och arrangerar därför en rundvandring på gravfältet under årets Arkeologidag söndag 28 augusti.

Vid den guidade vandringen på gravfältet i Mada möter besökarna gravar i varierade former. Här finns treuddar, domarringar, rösen, stensättningar med mera som vanligen dateras till romersk järnålder och folkvandringstid, cirka 0-550 e.Kr. Dagens guide, arkeolog Ann-Marie Nordman, berättar mer om arkeologins arbetssätt och om vilka upptäckter som gjorts genom åren. Redan år 1690 skriver prästen Ericus Styrenius i Säby socken om gravarna vid Mada: ”Wedh Mada uti deras gärde äro twå styckn stora steen Kummel, den eene ähr trekantig, den andra rund…”. Vissa av gravarna har med andra ord varit kända under lång tid och nämns också i annan historisk litteratur.

Omkring 100 meter norr om gravfältet har en källa legat som kallades för Midsommarkällan. Den var en gång stensatt, men har med åren förstörts. Det har berättats att man under mitten av 1800-talet samlades vid källan första söndagen efter midsommardagen, enligt gammal tradition. Man klädde då källan med blommor och grönt och dansade på vägen intill. Hur gammal den här traditionen är vet vi inte, men intressant är att intill ett liknande gravfält i Fagertofta norr om Nässjö finns också en källa med namnet Midsommarkällan.

Arkeologidagen: Gravfältet i Mada söndag 28 augusti. Vandringen startar klockan 13 och pågår cirka 1,5 timmar.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.