Lördagsintervjun. Brand-Johan lämnar Galleri Smedbyn – Abdikerar dock inte från jobbet

– Jag fick beröm av säpo-vakten för att jag inte hade kniv i byxfickan när kungen var på plats. Nej, svarade jag vakten, den har jag i bakfickan, berättar Huskvarnas kung, Leif ”Brand-Johan” Johansson.

Brand-Johan brister sedan ut i skratt. Han är skojfrisk och lika glad som alltid, trots vemodet som ligger som en dimma över Galleri Smedbyn. Snart stänger nämligen galleriet för gott.

”Det skär i hjärtat”

Jag frågar Brand- Johan hur det känns? Han blir allvarlig och säger:

– Svårast för mig blir det att släppa den sociala biten. Jag tänker på alla vänner, bekanta … Det skär i hjärtat.

Sedan skiner han upp igen och berättar om när han för några år sedan blev erbjuden om att förvandla galleriet till en porrklubb.

–Så jag har fått en del märkliga förslag…

HFF tar över lokalerna

Nu är det HFF, som tar över fastigheterna och galleriet ska bli ett aktivitetshus för ungdomar. Att det blir fortsatt social aktivitet är viktigt för Brand-Johan.

Smedbyn har alltid varit en social plats, berättar han. Gemenskap och värme är en stor del av dagens kulturella by. Ett hus för ungdomar passar därför pefekt.

Räddade byn från sopor

Det var när Brand-Johan var brandmästare i Huskvarna som han upptäckte Smedbyn i samband med en brandsyn. Då dumpades sopor  bland de gamla stugorna. Soptippen i Huskvarna låg vid ån där det nya Stadshuset byggs. Av miljöskäl flyttades tippen till Tenhult.  

– Huskvarnaborna tyckte det var långt att åka och soporna hamnade i Smedbyn. Det var mycket rörigt och sopigt i byn.

Brand-Johan röt ifrån hos Huskvarna kommun. Han erbjöd sig köpa byn för att få ordning på den.

– Jag sa ifrån. ”Så här får det inte se ut. Är det så svårt så är det bättre att jag får köpa, hyra eller arrendera.”

Sagt och gjort.  Brand-Johan tog byn under sina vingar och forslade bort 180 kubikmeter sopor.

Öppnade galleriet 1976

Den 3 april 1976 höll han och frun Inga-Lill sin första vernissage. Sedan dess har över hundra separata utställningar och många konstnärer visats upp.

– Det som varit mest intressant för mig är att hitta debutanter och se hur de utvecklas. Sånt tycker jag har varit roligast.

Fram till den 30 september visar han konst från samtliga konstnärer under åren. Det betyder att tavlorna hängs om flera gånger varje vecka.

Samling av Calle Örnemark

På plats finns dock en stående utställning. Brand-Johan visar upp sin privata samling av Calle Örnemark.

– Det är skandal att inte Jönköpings kommun har en minnesutställning. Tänk allt han gjort för den.

"

Brand-Johan visar flera skulpturer och tavlor, som speglar olika epoker i Calles konstnärskap. En av skulpturerna, Riddar Blåskägg, önskar han i entrén i nya Stadshuset i Huskvarna.

– Jag förhandlar med kommunen. Jag hoppas att Calle ska få finnas representerad. Calle är världskänd. Han är en legend!

Försämrad hälsa

Anledningen till att han nu släpper Galleri Smedbyn är att frun och parhästen Inga-lill är sjuk sedan ett tag tillbaka. Själv har han både artros och nya knäleder. Han tar sig runt i huset på sin permobil.

Galleriet är Brand-Johans livsverk. Något han lagt ned hela sin själ i. Dock hade han och Inga-Lill aldrig, säger han, klarat att driva verksamheten helt på egen hand.

– Det är tack vare publik och vänner som burit upp oss.

Behåller sitt blåställ

Han berättar att dottern Lotta, som också driver verksamheten, undrade vad pappa Brand-Johan skulle ha på sig för kläder under sista vernissagen. Valet var inte svårt för Brand-Johan.

– Jag sa att jag tänker ha samma kläder som när kungen var här. Mitt blåställ.

Nej, blåstället tänker han inte ta av sig än. Inte ens efter den 30 september. Brand-Johan planerar att lämna sin älskade by, men han släpper inte sitt arbete så lätt. 

Abdikerar inte än
 
Kungen i Huskvarna abdikerar inte än. Just nu, berättar han, ser det ut som om han kanske kan komma att flytta sin verksamhet till Junex-huset. På så vis blir det inte ett ”pang-avslut”. Än sätter han inte punkt.

– Vi kommer inte hinna bli av med allt. Jag söker en lokal för att magasinera och för att kunna jobba lite till. Eventuellt kommer jag att ha kvar min ramverkstad.

– Det går inte att lägga av helt och hållet. Då skulle jag bli knäpp.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.