Alice Ekros tog dubbel i Vätterregattan

MUNKSJÖN  
Rodd har stulit uppmärksamheten och plats i Jönköping under helgen. Vi träffar Marcus Rosenblom som pratar om den kända Vätterergattan, fördomarna om rodd och om helgens lokalresultat.

Den årliga Vätterregattan har tagit över stan och Munksjön har genomsyrats av roddare under hela helgen.

– Helgen har gått bra, även om lördagen hade väderproblem med lite sidvind och regn, säger Marcus Rosenblom innan han går upp för att prata igång söndagens finaler i speakerbåset.

Äldsta föreningen i stan
Jönköpings rodd-förening är den äldsta idrottsföreningen i Jönköping.

Sportens signum är inte styrkan utan tekniken. Egenskaperna ska också passa in till väderförhållande vilket är en viktig parafras i rodd.

Dessutom har sporten varit stor på universitetet och högskolor runt om i världen. I historien har rodden ansetts som en idrott för överklassen.

Blåser bort fördomarna
Men det suddar Marcus Roenblom ut nu.

– Rodden hade en stämpel för att vara en sport för överklassen, mycket i samband med universiteten. Idag är det en sport för alla och för alla åldrar. Den yngsta är 10 och den äldsta är 68 år.

Medlemsavgiften och träningsavgiften ligger på 500 kronor per år i Jönköpings Rodd-klubb. En siffra i kontrast till de andra sporterna i stan.

– Jag tycker det är bra, då har man tillgång till båtar, gym, lokal och sociala event, tycker Rosenblom.

VM-junior imponerar
Om vi tittar på helgens resultat går det att lyfta fram några uppropstecken. VM-junioren Alice Ekros har imponerat.

– Vi hade exempelvis en andraplats under lördagen i en damklass. Sedan har vi en duktig VM-junior Alice Ekros, som rodde dubbel.

Läs mer om resultaten från helgen här.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.