Jmini utsatt för dataintrång: ”Grovt angrepp”

Jmini utsattes under onsdagskvällen för ett dataintrång. Någon eller några tog sig in i systemet och publicerade falska artiklar under Jminis namn.
   – Vi ser mycket allvarligt på att ett dataintrång skett på en tidningsredaktion, säger Daniel Bacelj, ansvarig utgivare.

Det var sent på onsdagskvällen som Jmini utsattes för ett dataintrång. Flera utkast till artiklar publicerades utan redaktionens vetskap. Ändringar gjordes också i en tidigare publicerad artikel. Dessutom skickades flera felaktiga push-notiser ut.

Någon eller några publicerade även en egenproducerad text där Jminis grundare attackerades. Publiceringen hann vara ute i ett fåtal minuter. Jmini tar avstånd från innehållet i texten.

– Vi ser mycket allvarligt på att ett dataintrång skett på en tidningsredaktion. Det är ett grovt angrepp på mediernas uppdrag att publicera nyheter källkritiskt och pressetiskt. Den eller de som gjort intrånget har försökt få det att framstå som att Jmini är avsändaren, säger Daniel Bacelj, ansvarig utgivare.

Intrånget upptäcktes snabbt av Jminis personal. Det felaktiga innehållet togs inom några minuter bort från sajten och appen. Efteråt har spår säkrats som visar hur intrånget gått till.

– Vi har sedan i onsdags dokumenterat hela händelseförloppet och samlat loggfiler som kommer överlämnas till polisen.

En polisanmälan kommer upprättas på måndagen.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.