Jönköping har Sveriges grymmaste hund

När Svenska Kennelklubben tillsammans Polisen och Polisens Hundförarförbund utsåg årets Polishund föll valet på den sexåriga tyska schäferhunden Grym, som till vardags ”arbetar” med att ta fast misstänkta och öka tryggheten för polis och boenden i Jönköpings polisområde.

Det var kennel Aspirants som tipsade om Grym, som hade jobbat ett tag som väktarhund men där husse nu skulle byta jobb.

– Grym var alltför bra som tjänstehund för att bara gå hemma så jag fick ta över honom, berättar Pelle. Då var han 2,5 år gammal och kunde redan en hel del vilket passade mig perfekt.

Gjort livet jobbigare för kriminella
Efter bara en månad kunde Pelle ta Grym i tjänst och sedan dess har de tillsammans gjort livet jobbigare för de som begår brott i Jönköpingsområdet. Nomineringen vittnar om ett stort antal lyckade insatser och en stor bredd i arbetet.

Pelle nämner Gryms spårarbete som hans främsta egenskap men också förmågan att sortera intryck och veta vad han ska göra.

– Han vet alltid vad han ska göra oavsett om det är ett narkotikasök, ett spårarbete eller ett fasttagande, säger Pelle. Han kan också växla obehindrat mellan olika arbetsuppgifter under en insats.

Tog fast metalltjuvar
En insats som speglar denna förmåga inträffade julaftonsnatten 2015 då Pelle och Grym upptäckte misstänkta personer inne på en metallskrot. När Pelle beordrade personerna att lägga sig ner försökte de fly. Pelle sände då Grym som tog fast den ene personen. Den andra lyckades fly till fots ut på riksväg 40 och när en annan patrull anslutit tog Grym upp spåret. Efter ett par hundra meter längs vägen markerade Grym att spåret avvek in i skogen och strax därefter hittades den misstänkte, som var efterlyst sedan tidigare, under en gran.

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund. Juryn lyfter bland annat fram patrullens bredd, idoghet och taktiska arbetssätt samt förmågan att vara på rätt plats vid rätt tid. Se hela motiveringen nedan.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.