Explosion av vägglöss i Jönköping

Antalet saneringar av vägglöss i Jönköpings län ökade med hela 68 procent mellan 2015 och de första 11 månaderna 2016. Totalt genomfördes 456 saneringar.

Detta kan jämföras med riksgenomsnittet som hade en ökning med elva procent.

Varför har det skett en sådan kraftig ökning i Jönköpingsregionen?
– Jönköping lider av att det finns mycket studentbostäder där vägglöss inte upptäcks på samma sätt. Det finns alltid en ökad spridningsrisk där det sker mycket sociala relationer och i synnerhet om man bor i en studentkorridor. Det finns även amerikanska studier som visar att antalet korttidsboenden och studentstäder är extra utsatta, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex till Jmini.

En ytterligare orsak till ökningen, menar Kjellberg, är att vi får med oss vägglöss hem efter resor till varmare länder eller till fjällen. 

Kan gå i dvala upp till ett år
Vägglusen följer ofta med i packningen hem från resan. Den kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande. Under nattens mörka timmar kommer vägglössen fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. I brist på föda kan en vägglus gå i dvala i upp till ett år.

– Gör allt du kan för att undvika att få med vägglöss hem. Har du väl fått vägglöss behöver du professionell hjälp att bli av med dem, säger Håkan Kjellberg avslutningsvis.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.