Extremt torrt – se upp när du grillar

Det torra vädret, kombinerat med blåst, innebär att det är mycket torrt i skog och mark. Det finns i dagsläget inget eldningsförbud i Jönköpings län, men tänk på att vara extra försiktig om du ska grilla ute i naturen. Du behöver även ha nära till släckningsutrustning om något går snett.

– Nu när vi har haft en lite längre period med torrt väder har det blivit väldigt torrt i skog och mark och då ökar brandrisken. Kommer det någon gnista kan det ta eld och sprida sig, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI, till TT.

SMHI:s brandriskprognos för fem dygn framåt visar på mycket torra förhållanden på sina håll i Jönköpings län och att en eventuell skogsbrand kan utvecklas snabbt och häftigt.

– När du ska grilla i naturen gäller det att välja en bra plats, där det inte finns risk för att det tar sig i omgivningarna, säger Fredric Malm, inre befäl på Räddningstjänsten i Jönköping, och varnar även för slarv med engångsgrillar:

– Det räcker inte att skvätta lite vatten på en engångsgrill. Den måste dränkas med vatten. Kolen är varm inuti i många timmar och kan lätt orsaka en brand i en sopcontainer. Vi åker på ett antal såna bränder varje år.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.