Förslag om kortare arbetstid

Ett förslag framlagt av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet visar att de vill se ett pilotprojekt om kortare arbetstid.

Flera partier i Jönköping vill dra igång ett pilotprojekt där förkortad arbetstid prövas. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill testa projektet inom vården, skriver Jönköpings-Posten.

Om arbetsmiljön förbättras så förbättras även kvalitén på våren menar partierna. Detta är en satsning som de föreslår i sitt gemensamma budgetförslag för Region Jönköpings län. 

Att arbeta heltid ska fortfarande vara normen. Men man lägger fram ett förslag om att sjösätta projektet bland yrkesgrupper som har brist på personal. Sjuksköterskor och undersköterskor kan vara potentiella yrkesgrupper där arbetsbelastningen är hög. 

Partierna förklarar att det kostar lite mer att att införa förkortad arbetstid men att det också finns flera vinster. 
– Det finns studier som visar att sjukskrivningarna går ner med kortare arbetspass och arbetsplatser med förkortad arbetstid blir dessutom mer attraktiva, säger Marcus Eskdahl (S), till Jönköpings-Posten.

Pilotprojektet planeras att starta under 2016 och att det prövas under något år för att sedan bli en permanent del av verksamheten. 

 

Emeli Appelberg
[email protected]

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.