Socialdemokraterna: ”Nu ser vi konsekvenser av besparingarna”

Totalt tappade kommunen 27 placeringar till plats 68 och Socialdemokraterna i Jönköping menar att detta är konsekvenserna av Alliansens besparingar.

Varje år genomför Lärarförbundet en ranking av Sveriges skolkommuner och när årets lista presenterades låg Jönköpings kommun på plats 68. Detta kan jämföras med 2006 då kommunen var på fjärde plats.

– Effekten av tidigare års besparingar blir nu tydliga. Även om inte siffrorna visar på neddragningar så har skolpengen inte följt med kostnadsutvecklingen, säger Anna Carlsson (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon är bekymrad över att Jönköpings kommun framförallt brister i likvärdighet, vilket får konsekvenser för olika elevers möjligheter att klara skolgången.

– Utöver detta har också antalet sjukskrivna lärare i kommunen ökat. Detta påverkar vår placering i Skolrankingen, men framförallt är det djupt tragiskt för de personer som drabbas.

Jag får ofta signaler från lärare och föräldrar att situationen är tuff i många klasser, något som också påverkar lärarnas hälsa negativt.

I den socialdemokratiskt ledda regeringens höstbudget fortsätter den stora satsningar på skolan och bland annat beräknar regeringskansliet att Jönköpings kommun kan få 20 miljoner till höjda lärarlöner och sedan tidigare har kommunen också kunnat söka 25 miljoner kronor för att höja lärartätheten på lågstadiet.

– Men från Alliansen på lokal nivå skall det i stället sparas 30 miljoner kronor på kommunstyrelsen i kommande budget, säger Anna Carlsson.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.