150.000 bilresor genom centrum- varje dag

Bilarna ökar och där med köerna i rusningstrafiken. 

150.000 resor med bil görs varje dag genom centrala Jönköping. Det är en ökning med 15 procent de senaste 10 åren, skriver P4 Jönköping. Detta har medfört att köerna blir värre under rusningstrafik. 

Carin Berggren(M) är det trafikansvariga kommunalrådet som själv väljer cykeln framför bilen men hon försvarar ändå bilens plats i vår stad. 
– Jag tillhör ju ett parti som inte tror att vi ska röka ut bilisterna. Vi vill att fler ska cykla och åka kollektivt men vi måste också acceptera att bilen behövs, säger Carin Berggren till P4 Jönköping. 

Inpendling

Allt fler väljer att åka kollektivt eller att ta cykeln, ändå ökar biltrafiken. Detta förklaras i och med den ökade inpendlingen till jobb och skolor. 

Alliansen oense om vägen till målen

Alliansen styr i Jönköping. De är överens om målen för trafikpolitiken, att biltrafiken behöver minska, men inte hur man ska genomföra dem. Moderaterna säger att man ska ha fler filer på Munksjöbron och att man inte ska höja parkeringsavgifterna. Centerpartiet där emot vill höja p-avgifterna och tvinga bilisterna att lämna plats för kollektivtrafik, cyklister och gående. 

Ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Anders Samuelsson (C) säger till P4 Jönköping:
– Trafikpolitiken är inriktad på det enda hållbara på sikt, att styra över biltrafiken till alternativa transporter. Inne i kärnan av en stad som delvis redan är färdigbyggd där kan inte bilen få ett ökat utrymme. 

Emeli Appelberg
[email protected]

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.