Ersättning för feriepraktiken höjs

Jönköpings kommun rankades i somras som den sämsta kommunen när det gäller ersättning för ungdomar med feriepraktik, enligt SSU:s nationella granskning. Socialdemokraterna med ungdomsförbundet SSU i spetsen har drivit frågan om högre ersättning, och till nästa år blir det verklighet.

– Vi har äntligen fått Jönköpings kommun att värdera ungdomars arbete högre. Ersättningen har varit orimligt låg under en alldeles för lång tid, säger Carina Sjögren (S), vice ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
 Under flera år har Jönköpings kommun placerat sig i botten jämfört med andra kommunen vad gäller ungdomar med feriepraktik. I somras tjänade en feriearbetare 35 kronor i timmen. Det gav en ersättning på 4200 kronor för fyra veckors arbete.
 Nu föreslås en ändring för feriepraktiken. I stället för fyra veckor, kortas den ned till tre, men med samma ersättning. Det är en höjning till 47 kronor i timmen, skriver SSU i ett pressmeddelande.
– Detta är ett första steg i rätt riktning. Vi har varit tydliga i vår ambition i frågan vilket har bidragit till att det finns en enighet i nämnden. Nu vill vi socialdemokrater gå vidare och höja den totala ersättningen också, säger Adrian Ericson (S), ledamot i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.