Politikerna fick finare mat: ”Sjukt pinsamt”

Politikerna i äldrenämnden skulle smaka på samma mat som de äldre serverades. Betyget från politikerna var att maten var vällagad och god. Men hemtjänsten bjöd politikerna på annan mat än vad som serverades till de äldre. 

Meningen med provsmakningen var att politikerna ville bilda sig en egen uppfattning om hur bra maten är för kommunens äldre. Omdömena från politikernas sida blev efter sessionen övervägande positiva. 

Gjorde beställningen med kort varsel
– Det kom upp ett samtal i nämnden om hur maten som vi serverar är, för vi har ju ändå ansvar för maten som man får genom hemtjänsten eller på äldreboenden. Vi har gjort beställningen med kort varsel så man inte skulle ha chans att fixa matsedeln eller någonting – det skulle vara på riktigt, berättade Ann-Marie Hedlund (L),1:e vice ordförande i nämnden, i samband med lunchen.

Dubbelkoll med köket
Efter att man dubbelkollat med köket visade det sig att politikerna och de äldre inte alls hade serverats samma mat. Maten som serverades till politikersällskapet var en köttfärsbiff med potatis och sås. Pensionärerna serverades istället pölsa. 
– Det var ju något som jag inte hade en aning om för vi hade beställt enligt matsedeln och vi skulle äta äldreomsorgens mat i dag. Så det du säger till mig är något som jag inte visste om och som inte var enligt våra intentioner, säger Ann-Marie Hedlund.
– Det finns inga som helst avsikter att vi skulle lura våra politiker. Det var ju för att visa hur fin mat vi har som vi gjorde det här, säger Kalle Gudmundsson, socialdirektör inom kommunen och tillägger att de gjorde matbeställningen för sent och därför kunde politikerna inte få den egentliga rätten som skulle serveras. 
– På Junegården, där vi skulle äta, har man ingen restaurang och de har ingen möjlighet att ha reservmat tillgänglig.
– Fisk var första alternativrätten och pölsa nummer två. Men vi hade som sagt gjort vår beställning för sent och fick istället biffar. Biffar som precis som den andra maten, lagades på plats, säger Gudmundsson. 

Pinsamt och konstigt
En anställd i det kommunala köket på Junegården säger till Jmini att det är ”sjukt pinsamt”. Och tillägger att cheferna inte tycker att pölsa är tillräckligt fint att servera politiker.

Omöjlig att nå
Jmini har sökt Christina Bergholm, chef för köket på Junegården under torsdagen, men hon har suttit upptagen i sammanträde hela dagen.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.