Kommunalråd gläds åt miljardbesked

Kommunalråd gläds åt miljardbesked

Under gårdagen meddelade den socialdemokratiskt ledda regeringen att man i höstbudgeten kommer föreslå en satsning om 10 miljarder kronor per år för att förstärka välfärden i kommuner, landsting och regioner.

– För svensk välfärd är det här beskedet väldigt viktigt. Kommunerna behöver långsiktiga resurser för att kunna klara behoven i skola, vård och omsorg efter år av borgerliga nedskärningar, säger kommunalrådet i Jönköping Ilan De Basso.

I höstbudgeten kommer den socialdemokratiskt ledda regeringen lägga fram ett förslag på att årligen förstärka välfärden med 10 miljarder kronor. Pengarna ska fördelas ut till kommuner, landsting och regioner och totalt motsvarar förslaget över 10 000 fler sysselsatta i välfärden.

– Behoven i svensk välfärd är omfattande och det har sin grund i högerns skattesänkningar som skedde med konsekvensen att kommuner och landsting fick göra neddragningar i välfärdssektorn. I Jönköpings kommun har detta resulterat i en påtaglig ojämlikhet i skolan med sjunkande resultat för de elever som inter har med sig resurser hemifrån. Välfärden har inte lyckats utjämna ungdomars livschanser i tillräckligt hög grad.

– Även inom äldreomsorgen har nedskärningarna slagit hårt. På samma sätt som inget barn kan reklamera sin skolgång kan vi inte reklamera åldrandet. Därför behöver vi resurser för att anställa fler och se till att det finns platser inom äldreomsorgen för de som har behov.

Besparingarna har också slitit hårt på personalen som har fått ta ett stort ansvar. Konsekvensen av detta ser vi nu i ökade sjukskrivningar, säger Ilan De Basso.

Även riksdagsledamoten från Jönköpings kommun, Peter Persson, välkomnar satsningen.

– Det är ett nödvändigt tillskott till välfärden, och det avviker kraftigt från borgerligheten som tror att lösningen på alla problem är skattesänkningar. Nu är det viktigt att kommunerna använder resurserna för att stärka jämlikheten i skolan och satsa på de människor som har det tufft och som har halkat efter fördelningsmässigt.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.