Nu blir ID-kapningar brottsligt

För ungefär ett år sedan fick en god vän till mig ett mail om att denne tecknat en bilförsäkring. Men någon försäkring hade han själv aldrig tecknat. Och bilen som försäkringen gällde kände han inte igen. Någon hade stulit min väns identitet.

Min vän är långt ifrån ensam om att ha upplevt detta. Problemet med ID-kapningar har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. 2014 anmäldes 67 000 ID-intrång. 2015 var den siffran 75 000, och under årets två första månader var antalet anmälningar 52 procent högre jämfört med samma period förra året.

ID-kapningar kan ske på flera olika områden. Det kan vara allt från att du får ett meddelande om en telefon du inte beställt till besked om att någon köpt varor eller tagit ett banklån i ditt namn.

Förra året kapade någon en familjs hus, sålde det och familjen fick stå för skatteskulden på 500 000 kronor efter försäljningen. Problemen med ID-kapningar är mycket allvarligt, och fenomenet är något som skapar otrygghet i samhället.

För att komma tillrätta med detta problem har därför riksdagen, efter förslag från den socialdemokratiskt ledda regeringen, röstat för en ändring i brottsbalken och gjort det möjligt att

döma en person för brottet »olaga identitetsanvändning«. Själva identitetskapningen har därmed blivit ett brott. Samtidigt skärps också brottet »olaga förföljelse« så att det också omfattar olovlig identitetsanvändning. Det kan handla om exempelvis trakasserier genom att beställa varor i en annan persons namn. Dessa lagändringar kommer att träda i kraft från och med den 1 juli 2016.

Dessa lagändringar är viktiga. Samtidigt återstår det fortfarande problem att lösa. Legitimationerna måste göras säkrare och systemen för internethandel tryggas upp ytterligare.

Men vi är på rätt väg. Rätt väg för att ingen ska behöva få mail om att de tecknat bilförsäkringar på bilar de inte äger.

Helene Petersson (S)

Riksdagsledamot från Jönköpings län

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.