Ilan de Basso: ”Välfärdens åtagande ska vi ta gemensamt”

På fredagen presenterade oppositionen i Jönköpings kommun sin gemensamma budget för 2017. I den riktas fokus på att öka resurserna inom skola, äldreomsorg och socialtjänst.

– Det handlar om ett vägval som vi ser det: antingen att skära ner på välfärden eller ta solidariskt ansvar, säger kommunalrådet Ilan de Basso (S).

– Skär vi ner, då vet vi att det är de väldigt sköra grupperna i vårt samhälle som kommer få betala det högsta priset. Det tänker vi inte medverka till.

Kommunalrådet riktar kritik mot alliansens förslag om att höja avgifterna med maxtaxa och dyrare mat inom äldreomsorgen.

– Det vi framför i förslaget är att välfärdens åtagande ska vi ta gemensamt. Det ska inte belasta pensionärer, många gånger med väldigt svår ekonomisk situation, med avgifter. Utan det ska gå via skatten som all annan verksamhet, säger han.

Oppositionen föreslår även en höjning av lönerna inom förskola. Partierna anser att pesonalen där behöver lyftas fram tydligare när det gäller löneutveckling.

– Den lärarlönesatsning som har gjorts tidigare har haft med grundskolan och upp till gymnasiet. Vi vill även ha med förskolans personal.

För att finansiera välfärdssatsningarna krävs enligt de Basso en skattehöjning.

– Det vi föreslår i vår budget det är man höjer skatten med 30 öre. De 30 örena kostar en som har en inkomst på 25 000 ungefär 60–70 kronor i månaden.

– Vi måste nu i det här skedet, efter så lång tid av besparingar, se till att lägga resurserna på barnen, unga och äldre, säger de Basso.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.