”Vårt lag är som en extra familj”

Det är en vanlig onsdagskväll i september, alla i laget vet vad det betyder – nämligen träningsdags. Man märker att säsongen börjar lida mot sitt slut när björklöven pryder gräsplanen med sina färgglada nyanser. Laget samlas och värmer upp tillsammans innan knäkontroll och passningsövningar följer. 

Serien och resultaten

Mitt lag spelar i en serie med många duktiga lag. Vi ligger inte i toppen av serietabellen just nu och med bara ett fåtal matcher kvar ser det inte ut som att vi kommer ta hem förstavinsten heller. Men ingen ger upp, varken tränarna eller någon av lagkompisarna. 

– Matcherna är inte så viktiga egentligen, utan det är vad tjejerna lär sig som räknas. Självklart önskar man att det kunde gått bättre ibland men så länge vi ser att spelare utvecklas och förbättras är inte matchresultaten det mest väsentliga, säger min tränare Anna Ross. 

Även mina lagkompisar Julia Glans och Alva Borg tycker att det borde ha gått lite bättre på matcherna den här säsongen.

– Träningarna ger inte alltid resultat och matcherna är inte rättvisa i förhållande till träningarna.

Att vinna är inte det viktigaste

Jag tror däremot att alla i laget, tränare och spelare, kan hålla med om att det finns viktigare saker för ett lag än att vinna. Anna tycker att vårt lag har en unik filosofi som få lag faktiskt har, att ha roligt. Lika mycket som att vinna vill laget ha kul och känna gemenskap, inte bara genom fotbollen. Redan för många år sedan började vårt lag samla in pengar på olika sätt, mestadels genom olika jobb, för att kunna göra en lite större resa. Och i vår är det kanske äntligen dags! 

Enligt flera spelare i laget är det grundläggande gemenskapen. Vetskapen om att alltid ha många kompisar runt sig när man spelar fotboll och därmed gör något man älskar är något av det bästa med ett lag. I just vårt lag trivs alla med varandra och alla känner sig välkomna. Det finns en stark sammanhållning och man känner varandra bra, tycker Alva och Julia som talar för hela laget.

Sammanhållningen känns av på planen lika mycket som i omklädningsrummet innan träningen. För det mesta är det en god stämning på plan, hur det än går. Men ibland händer det att en spelare blir tjurig när något inte går perfekt. Det är något som skulle kunna förbättras ibland, tycker en del i laget. 

Anna tycker däremot att humöret vid sämre perioder på planen är en styrka i vårt lag. De allra flesta är positiva ändå och de som är tjuriga spelar bara ännu bättre. Hon är den av tränarna som följt laget längst, sedan spelarna var 4 år gamla. Anna säger att det hela tiden har hänt positiva saker som till exempel att det tillkommit nya spelare och därmed gjort det ännu roligare. Hon älskar att vara med och träna laget och hon tycker det bästa med att träna är att få skratta så mycket och bidra till positiv energi. Anna har inga planer på att sluta och hon tror heller inte att spelarna kommer att lägga av utan att en majoritet av laget kommer fortsätta spela länge till. 

Glädjen och den positiva energin avtar inte vid träningens slut utan väl tillbaka i omklädningsrummet bara växer den. Högtalaren spelar musik på hög volym i det immiga och fuktiga rummet och alla sjunger med innan det är dags att gå hem och tagga inför fredagens match.

Vi kanske inte spelar fotboll på elitnivå, och vi kanske heller inte står som serieledare i tabellen men vi är ett lag som älskar det vi gör och som älskar att vara tillsammans. Mina lagkompisar säger: – Fotbollen för oss i laget betyder gemenskap, glädje och att ibland få ta ut sin ilska. Den betyder allt. Laget är precis som en extra familj.

 

Agnes Edlund

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.