Tvåfaldig silvermedaljör i SM

Under den gångna veckan arrangerades ett för många okänt svenskt mästerskap, nämligen Svenska Mästerskapen i Westernridning. Vår egen Emeli deltog och kammade hem fina placeringar.

Under den gångna veckan arrangerades ett för många okänt svenskt mästerskap, nämligen Svenska Mästerskapen i Westernridning. Vår egen Emeli Appelberg deltog och kammade hem fina placeringar.

De har tränat inför detta sedan i våras, Emeli och hästen HH Skipper Sky High, i vardagligt tal kallas han för Sky. Det har varit årets höjdpunkt och mål, att deltaga i de Svenska Mästerskapen i Westernridning. I förra veckan avgjordes SM i Westernridning på Axevalla Travbana i Skara. Det finns en stor ridhall på området, den användes för hela arrangemanget. Emeli från Jmini-redaktionen var på plats för att slåss om de åtråvärda placeringarna. 

Westernridning

Det finns över 20 olika grenar inom westernridningen. Allt ifrån uppvisningsgrenar till att kasta lasso eller fösa boskap. Emeli satsar på rid- och uppvisningsgrenar. Där ska ekipaget vara så välputsade och samspelta som möjligt. Till skillnad från den traditionella cowboyen är utrustningen välputsad och vissa använder glitter och strass. 

Ekipagets SM

Emeli och Sky ställde upp i fyra kval under veckan, gick till final i tre. Av de tre finalplatserna slutade det med en sjätteplats och två andraplaceringar. 
– Jag fattar inte att jag är näst bäst i Sverige. Det är helt ofattbart och obegripligt. Jag är ju fortfarande bara vanliga Emeli, säger hon.
– Hjärtat höll nog nästan på att hoppa ur bröstkorgen när jag insåg att jag skulle komma bra placerad inne på prisutdelning, fortsätter hon med ett leende. 

Silvergrenarna

Western Riding och Western Horsemanship är de två grenar där Emeli och Sky kammade hem silvermedaljer.

– Det är väldigt roligt. Det känns att motståndet är högt i år. Det är många riktigt duktiga ekipage på plats! 

 

För de lite mer hästintresserade handlar Western Riding om galoppombyten på exakt angiven plats och Western Horsemanship handlar om ryttarens korrekta sits i sadeln under alla gångarter och olika manövrar och man ska använda så osynliga hjälper som möjligt. 

Klädsel

Klädsel i westernridning är jeans, skjorta, hatt och boots. Man kan kombinera färger och assessorer som man vill.

– Personligen tycker jag om när det ”blingar” och i kombination med det silver som min sadel är smyckad med. Under SM hade jag ganska neutrala färger på skjortan och ville ge ett harmoniskt intryck med väl valda detaljer som sticker ut mer. Jag tycker att hästen passar väldigt bra med en vit sadelfilt och därför hade jag en vit skjorta på mig. 

Sky och Emeli har varit oskiljaktiga i snart tre och ett halvt år. Förhoppningsvis har de många år kvar tillsammans. 

Kommande tävlingar

Nästa tävling de siktar på är Distriktsmästerskapen som går nu på lördag den 17/10 på Mullsjö ridcenter. Vill du veta mer om detta DM, klicka här! 

Vi önskar dem stort lycka till på DM och även i framtiden! 

 

Jmini-redaktionen

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

fakta

Westernridning är en ridteknik där häst och människa samverkar avslappnat. Ridstilen har sin grund i västerns cowboys i Amerika under 1700- och 1800-talet. Det hästens villkor som huvudsakligen gäller. I westernridning ingår flera olika grenar och moment, där hästen och ryttaren ska samarbeta.

I motsats till klassisk ridning används bettet sällan eller aldrig för att styra hästen. På en tränad häst med en tränad ryttare rider man med båda tyglarna i en hand. Detta kommer ursprungligen ifrån att man som cowboy skall ha den andra handen fri till att tex kasta ett lasso.

De vanligaste raserna som man använder i westernridningen är från början amerikanska raser som är avlade för att klara av de momenten som cowboysen krävde av dem. Quarterhästen, Painten och Appaloosan är de tre vanligast förekommande raserna. Sky är en svenskfödd quarterhäst. 

Källa: Wikipedia och Emeli Appelberg

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.