Ingen Bambi på hal is

Träningen lider mot sitt slut denna kväll. Åkarna är trötta och har använt de allra sista krafterna. Men innan ismaskinen kör in på isen, ges vi en synkroniserad konståkning som vittnar om långa och många träningstimmar. 

Ute på isen är ett 15-tal barn och ungdomar och ger oss en konståkning värd att minnas. 
– Det finns nio olika grupper, som baseras på hur pass duktig man är, förklarar John Hallberg som är pappa till två av tjejerna på isen. 
En av de två tränarna, Valeri Kornienko förklarar att ingen av de som tränar konståkning ska gå igenom en massa tester för att avancera.
– Ser vi att någon är duktig direkt, så flyttar vi upp den personen till nästa nivå, säger han.

Många och långa träningstimmar
Konståkarna håller sedan 2012 till D-hallen i Kinnarps Arena och där tränar de tre till nio timmar, beroende på vilken grupp de tillhör.
– De som är proffs, som tävlar mycket i de olika grenarna, de tränar åtminstone nio timmar i vecka. Men alla träningstimmar sker inte på isen. De har konditionsträning och mycket annat. Du kan inte bli en bra konståkare om du inte har en bra kondition och inte kan röra dig smidigt, berättar Valeri. 

Kommunicerar på engelska
Ikväll är cirka en fjärdedel av alla konståkare klubben har på plats i hallen, när den ena tränaren Nathalie Kornienko står intill rinken och berättar klart och tydligt på engelska vad de ska göra och tänka på. Hon själv är från Frankrike, och tränaren Valeri från forna Sovjetunionen. 

Land och rike runt
Varje helg, eller varann är det tävlingar runt om i Sverige.
– De flesta tävlingarna hålls nere i väst-Sverige, även om andra och större tävlingar, som Team Magic åker på, gör att man kan få åka en riktigt bra bit, berättar John. 

Utbildar alla
Jönköpings Skridskoklubb med Valeri och Nathalie i spetsen står även för skridskoskolan, där barn får lära sig grunderna i skridskoåkning.
Oavsett vad du senare vill satsa på, så är grunden för skridskoåkning densamma. 

Ungdomarna, de flesta tjejer kliver av isen och tar på sig skridskoskydden och springer in i omklädningsrummen, allt är slut för idag, men imorgon är det en ny dag som väntar. 

 

Emma Krantz
[email protected] 

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.