Leif ”Honken” Holmqvist vill slippa influensa

Hockeylegendaren Leif ”Honken” Holmqvist har aldrig varit sjuk i influensa, men så har han också vaccinerat sig de senaste åren. Nu fick han vaccination mot säsongsinfluensan av smittskyddsläkare Peter Iveroth som start på Region Jönköpings läns vaccinationssatsning.

– Jag har aldrig haft influensa och de senaste sex–sju åren har jag vaccinerat mig varje år. Det säger hockeylegendaren Leif Honken Holmqvist samtidigt som han får en spruta mot säsongsinfluensa av smittskyddsläkare Peter Iveroth som startskott för vaccinationerna i Region Jönköpings län.

Alla är välkomna att vaccinera sig. Men Region Jönköpings län riktar sin vaccinationskampanj till riskgrupperna – personer över 65 år eller som är gravida eller har kroniska sjukdomar. För riskgrupperna är vaccinationen gratis.

Det finns hundratals tider att välja mellan på vårdcentralerna i Jönköpings län. Man kan även vaccinera sig på sitt ordinarie besök i vården eller inom kommunens äldrevård.

– Förra året vaccinerade vi 62 procent av 65-plussarna, vilket var bäst i Sverige. Vi hoppas förstås att det ska bli ännu fler i år, säger Peter Iveroth.

Kan ge svåra följdsjukdomar
Influensan kan ge svåra följdsjukdomar, särskilt hos dem som sedan tidigare har nedsatt hälsa.

– Förra säsongen var väldigt tuff. Många blev så sjuka att de fick vårdas på sjukhus. Effekten på vaccinet brukar ligga på 60–70 procent, men förra året var den bara cirka 40 procent. Den som är vaccinerad och ändå blir sjuk, får lindrigare symtom.

Världshälsoorganisationen, WHO, fastställer den sammansättning med tre olika influensatyper som säsongsvaccinet ska ha utifrån hur influensan uppträder på södra halvklotet. Men ibland ändrar influensan delvis struktur tills den når norra halvklotet, som mest intensiv i januari/februari.

– I år innehåller vaccinet två nya typer och vi hoppas på bättre matchning, säger Peter Iveroth.

Honken vill hålla sig i form
För både Leif ”Honken” Holmqvist och hans fru har det blivit rutin på senare år att vaccinera sig.

– Det känns helt okej att göra det, särskilt när jag nu har kommit upp lite i åren, säger han.

Snart 73-årige Honken är mycket aktiv, han yrkesarbetar fortfarande och håller sig i trim med golf och gymnastik.

– Ja, det gäller att hålla sig i form! säger han med ett skratt och klappar sig på magen.

Förebild och hockeyprofil
För många är han en förebild efter en lång karriär som ishockeymålvakt, med sju VM-medaljer, proffs i England och USA, målvakt bland annat i AIK i tio år och i 202 landskamper. I slutet av hockeykarriärren spelade han i HV71 åren 1976–1978.

– Vi kom till Jönköping för att bo här i två år. Nu har vi stannat i 40 år!

I sin ungdom spelade Honken både fotboll och ishockey som målvakt hemma i Gävle.

– Jag var back i hockey. En gång kom inte målvakten, och då tyckte tränaren att jag kunde ställa mig i mål, eftersom jag var målvakt i fotboll. Så jag fick sätta på mig alla grejorna. Sedan fick jag veta att målvakten inte fick spela längre för att hans mamma tyckte det var för farligt…

När han senare blev uttagen till juniorlandslaget i ishockey 1960 hamnade fotbollsskorna på hyllan för gott. Resten är svensk idrottshistoria.

Har bytt målvaktsklubban mot golfklubban
Än idag brukar Honken ibland ta på sig skridskorna.

– Mitt femåriga barnbarn går i HV:s hockeyskola, och mitt elvaåriga barnbarn är målvakt i HV. När han spelar brukar jag sitta på läktaren. Men råden till honom får tränaren sköta.

För egen del är det golf som är det stora intresset numera. Nu är han nyvaccinerad inför semestern i Spanien, och har minskat risken för att både själv bli sjuk och dra med sig någon smitta hem till omgivningen.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.