Brevet som skildrar Bauers sista timmar i livet

Jönköpings läns museums har nyligen fått ett tillskott till sin stora John Bauer-samling – ett originalbrev som skildrar konstnärsfamiljens sista timmar i livet.

Brevet är skrivet av Bauers goda vän Elna Hedberg den 25 november 1918.
Elna Hedberg beskriver hur familjen Bauer kom till Gränna för att besöka familjen Hedberg timmarna innan de skulle börja sin avresa mot Stockholm. Efter en lyckad middag och trevligt umgänge åkte John, Esther och sonen Bengt med färjan Per Brahe som tyvärr förliste natten mot den 20 november 1918. Elna skriver i brevet hur hon dagen därpå får höra om den förskräckliga händelsen.

Brevet innehåller i stora drag redan tidigare känd information då Elna fick skriva flera brev till anhöriga som undrade över Bauers sista timmar i livet. Just detta originalbrev är adresserat till Emmy Nyberg som var väninna med Elna. Det skänktes till Jönköpings läns museum av en släkting till Emmy Nyberg skriver Jönköpings läns museums i ett pressmeddelande.

Museets Bauer-samling är förmodligen den största då den innehåller målningar, fotografier, brev, teckningar, annonser och många andra föremål. Nu utökas den med ett unikt originalbrev.

Henrik Johansson, verksamhetsutvecklare Arkiv vid Jönköpings läns museum:
”Än idag växer vår Bauersamling. Det är glädjande att ha fått ett tillskott i form av ett originalbrev. Under hösten har vi dessutom fått två teckningar och två skisser från en annan privatperson.”

Från och med tisdag den 9 februari visar museet brevet i anslutning till utställningen om konstnären John Bauer. I utställningen visas även en av de nya skisserna.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.