ANALYS: HV visade karaktär

HV tog tre sköna poäng efter 3-2 hemma mot Färjestad. Men än viktigare var signalerna laget sände till övriga lag i SHL, menar Jminis reporter Adam Jönsson.

Det blev tight, spännande men aldrig orättvist.

På torsdagskvällen visade HV71 vad laget kan göra när det mesta stämmer ute på isen. Efter två raka förluster kom laget ut med bra fart och satte tidigt ton i matchen. Ett par klockrena tacklingar – vissa på öppen is – skadade förstås inte.

Det här var också kvällen när en riktigt dyster svit skulle brytas. Cirka fem minuter in i matchen fick Chris Abbott äntligen göra mål igen. Den sten som verkade falla från lagkaptenens axlar skapade ett metaforiskt djup i vilket flera Färjestads-spelare föll ner.

HV gjorde en strålande förstaperiod som lade grunden för hela matchen. Den 2-0-ledning laget hade med sig efter de första 20 var helt rättvis.

Det matchvinnande spelet fortsatte i den andra perioden. HV jobbade hårdast och skapade mest. Om det tidigare sett ut som om laget varit närmast paralyserade av pressen på att nå en topp-6-plats var den som bortblåst i dag. Kanske för att laget inser att det med största sannolikhet blir ett play-in. (Samtidigt går det förstås inte att veta vad andra människor tänker.)

HV såg ut att ha kontroll på händelserna i slutperioden. Hemmalaget skapade mindre än de två inledande perioderna – mål var ju det sista laget behövde.

Men plötsligt letade spänningen sig in i matchen.

Med drygt tre och en halv minut kvar på klockan kom 3-1 genom Niklas Arell. Den så täta och suveränt spelande Fredrik Pettersson-Wentzel fick till sist se sig besegrad.

Det var heller inte helt oväntat att gästerna även skulle lyckas trycka in 3-2. Färjestad spelade 6-mot-3 – då ska det bara vara mål.

HV visade emellertid stark karaktär. Under den sista minuten slet laget för de tre poängen.

Segern var rättvis. Men kanske ännu viktigare än de tre poängen var känslan som stannade kvar i Kinnarps Arena långt efter slutsignalen ringt ut. Det kändes optimistiskt och som HV, för första gången på ett bra tag, älskade att vara ute på isen. Den känslan behövs verkligen i det stundande play-in-spelet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.