ANALYS: ‘‘Luktar inte kvartsfinal om HV71’’

Det luktar inte kvartsfinal om HV71. Glöm den där sjätteplatsen – Djurgårdens vinst gör att den är utom räckhåll. I stället handlar det om den kommande play-in-rundan. Efter tisdagens 3-2-förlust mot Växjö pekar en hel del på att HV kommer hamna på nionde eller tionde plats i tabellen. Det innebär två bortamatcher i en bäst-av-tre-serie.

HV71 har inte rosat marknaden på bortaplan den här säsongen. Laget ligger på tionde plats i bortatabellen med 25 inspelade poäng på 24 matcher. I hemmatabellen ser det desto bättre ut. HV parkerar på sjätte plats, ett par placeringar före flertalet tänkbara play-in-motståndare.

Matchen mot Växjö på tisdagskvällen visade på något som varit ett av HV:s stora problem den här säsongen – det bjuds för mycket bakåt.

Hemmalagets ledningsmål är egentligen inte en chans utan en ren bjudning av Erik Ersberg. Fram till dess hade HV varit bra med i matchen.

De två powerplay-målen som följde efter Mattias Tedenbys matchstraff finns det kanske inte så mycket att säga om. Men visst såg det lite väl billigt ut när Alexander Johansson kunde skära rakt igenom HV:s box vid 2-0?

Efter 40 minuter kändes matchen avgjord.

Men den tredje perioden skulle oavsett utfall sända ett par viktiga HV-signaler inför det kommande slutspelet.

Skulle laget visa karaktär och försöka hämta in underläget eller skulle ett ängsligt HV bara försöka spela av matchen och lämna isen så fort som möjligt?

Det var som om ett pånyttfött HV gled ut inför slutperioden. Gästerna tog tag i taktpinnen och kunde reducera både en och två gånger.

Visst, det blev noll poäng i kväll. Men slutperioden visade trots allt att det finns vilja i laget. Den kan vara av högsta vikt om laget ligger under med en eller två puckar i en tredje och avgörande play-in-match.

Samtidigt går det inte att komma undan att en målvaktsbjudning och regelvidrig tackling sätter laget i en riktigt tuff sits. Sådant kan komma att straffa sig ännu hårdare i slutspelet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.