ANALYS: Underskatta inte HV

HV71 avslutade grundserien på bästa sätt. En fin skalp mot seriesegrarna, vilket innebär att HV inte bör underskattas inför slutspelet, skriver Jminis reporter Adam Jönsson.

Tight, spännande och högt tempo – det luktade slutspel i matchen mellan Skellefteå och HV71 på tisdagskvällen.

Det var också en match som på många sätt passade gästerna från Jönköping som handen i handsken.

HV hade inte avgörandet om en eventuell hemmafördel i åttondelsfinalen i egna händer och kunde därmed fokusera på sitt eget spel och bry sig mindre om resultatet. Lägg därtill att inte särskilt många förväntade sig en seger mot redan klara seriesegrarna Skellefteå.

Men precis som under andra matcher mot topplagen där här säsongen (bland annat Frölunda hemma i februari) skulle matchbilden spela HV rakt i händerna.

HV hade inga krav på sig att föra matchen och kunde i stället fokusera på sylvassa kontringar. Det var också en sådan som låg till grund för 0-2-målet av Simon Önerud i slutskedet av den andra perioden.

Skellefteå såg något mätta ut. Laget hade ingenting att spela för och verkade mest vilja undvika några dumma avstängningar eller försmädliga skador inför den kommande kvartsfinalen.

Samtidigt gör HV en bra insats. En skalp mot ett topplag som Skellefteå är alltid positivt. Det säger dessutom en hel del att laget tar tre poäng när spelare som Fredrik Pettersson-Wentzel, Mattias Tedenby och Chris Campoli saknades.

Segern visar också att laget, om de skulle lyckas tråckla sig vidare till kvartsfinal, inte bör underskattas av någon. Nej, HV är långt ifrån en favorit att ta hem SM-bucklan. Förmodligen är det inte ens klubbens mål – även om alla lag alltid säger de vill vinna. Men klubben verkar trivas som underdog mot de bättre lagen.

Kvalitet framåt finns. Men i defensiven finns det fortfarande en del att önska. HV har under stora delar av säsongen haft problem med att de inte varit tillräckligt noga när de tappar puck. Tisdagens match var inget undantag.

Det har straffat sig tidigare under säsongen och det kan komma att straffa sig rejält i åttondelsfinalserien som börjar redan på torsdag.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.