KRÖNIKA: Misstagen straffade sig för HV71

HV71 föll med 6–1 borta mot Skellefteå i den första kvartsfinalsmatchen. Men trots förlusten gör HV ingen dålig prestation, menar Jminis reporter Adam Jönsson.

Ingen hade kanske egentligen förväntat sig att HV71 skulle lyckas rubba Skellefteå AIK uppe i Skellefteå Kraft Arena. Men HV stod stundtals upp bra mot det guldtippade hemmalaget under den första kvartsfinalen lagen emellan på onsdagskvällen.

Pressen låg på Skellefteå. Något som märktes tydligt inledningsvis. Gästerna kunde utnyttja sin ställning som underdog – något som funkat väl för HV den här säsongen – och skapa ett flertal chanser.

Men när hemmalaget lyckades sätta 1–0, efter ett diskutabelt ingripande av Fredrik Pettersson-Wentzel, var det som ett lugn lade sig över Skellefteå. Laget hittade rätt i sitt eget spel, körde med full fart och pressade HV – hårt.

Visst, HV lyckades mäkta med en kvittering. Men den här matchen skulle inte SAIK släppa.

Hemmalaget kunde göra både 2–1 och 3–1. Därmed tog de tag i taktpinnen och hade i princip dödat matchen efter två perioder.

HV gör ingen dålig match. Men laget är inte lika starka som Skellefteå. Det finns förstås en anledning att grundserievinnaren är guldtippade. Det ska därmed också vara svårt, nästintill omöjligt, för andra lag att rubba dem.

Det finns inte utrymme för att göra misstag mot Skellefteå. HV gör en del och det smäller tre gånger om under de första två perioderna. 

Att Skellefteå är numret för stora för HV visades tydligt under inledningen av den tredje perioden när hemmalaget gör två mål på knappt två minuter.

Men även om hemmalaget för stora delar av spelet visar HV – som så många gånger förr – att det finns offensiv kraft. Då går det emellertid inte att missa mål från bra positioner eller skjuta frilägen i målvaktens plockhandske.

I många fall har HV det dessutom förtvivlat svårt att få in puckar på mål.

HV:s powerplay fortsätter vara viktigt. Det var kanske inte på topp i dag. Men trots det gör laget mål. Trots att spelet i fem-mot-fyra stundtals hackade visar Mattias Tedenbys mål vikten av ett effektivt numerärt överläge.

Skellefteå har redan tagit tag i den här kvartsfinal-serien. Men allt är långt ifrån förlorat. Guldfavoriterna kommer redan på fredag ställas mot en högljudd publik i Kinnarps Arena. Det mötet kan sluta hur som helst.

En sak är i alla fall säker: det här är inte samma Skellefteå som HV besegrade med 1–2 i grundseriens sista omgång.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.