Massiv kritik mot Tidstrands utnämning: ”Provocerande mot det fria ordet”

På onsdagens vårmöte valde Jönköpings Södra in Hallpressens vd Mats Tidstrand i klubbens styrelse. Uppdraget sträcker sig över ett år.

Men nomineringen och utnämningen har inte undgått kritik.

Hallpressen äger bland annat Jönköpings-Posten och Jnytt, vilket har fått flera sportprofiler att höja på ögonbrynen.

I C Mores podcast Sporthuset säger sportkommentatorerna Tommy Åström, Lasse Granqvist och experten Jens Fjällström att Småland håller på att få sin egen Silvio Berlusconi – en kontroversiell affärsman och politiker från Italien som bland annat ägt fotbollsklubben A.C. Milan.

Trion ifrågasätter också hur Hallpressens reportrar kritiska ska kunna granska J-Södra med Tidstrand i styrelsen.

– Det är väldigt provocerande mot det fria ordet. Jag har pratat med några av reportrarna på de här tidningarna och oavsett hur de gör blir de fel, säger Tommy Åström när Jmini ringer upp på torsdagen.

– Fortsätter de kritiskt granska riskerar de att få smisk från vd:n även om han säger att det inte kommer ske. Om de skriver positivt då kommer utifrån säga ‘‘jaja, klart de gör det när chefen sitter i J-Södras styrelse’’.

Tidstrand själv har sagt in en intervju med Sveriges Radio att han skiljer på sina jobb och att hans uppdrag i klubbens styrelse inte kommer påverka Hallpressen-reportrarnas jobb.

J-Södras ordförande Sune Lantz är förtegen när Jmini ber att få ställa ett par frågor om hur klubbens ordförande ser på utnämningen.

– Vi har ingen anledning att prata om detta. Detta är valberedningen som nominerat honom och medlemmarna som valt in honom. Det är inte vår fråga, säger Lantz.

– Det enda vi kan säga är att vi får in två kompetenta personer (även Pernilla Ljungbergh valdes in i styrelsen, reds. anm.).

Så du ser inget problem med att Tidstrand sitter på två stolar, som det uttryckts i kritiken?

– Nej, inte utifrån ett fortsatt styrelsearbete i Jönköpings Södra. Det är två kompetenta personer, säger Lantz.

Åström håller inte med.

– Han sätter sina egna medarbetare i en jäkligt oschysst sits. Även om vi litar på honom så spelar det ingen roll. Skadan är redan gjord även om han skulle sköta det här jättesnyggt, säger Åström.

– Det är otroligt viktigt att alltid vara fristående. Journalister måste alltid hållas fristående från det som ska bevakas. Det kan inte vara några förbindelser som misstänkliggör din ställning. Det är den sitsen de hamnar i nu.

Jmini har sökt Mats Tidstrand.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.