ANALYS: Allt pekar på att kvartsfinalen redan är avgjord

HV71 gör en bra match mot Skellefteå. Men efter 5–4-förlusten pekar allt på att SM-kvartsfinalen avgörs redan på tisdag, menar Jminis reporter Adam Jönsson. 

Idrotten är underbar och ibland otroligt grym. Det är troligtvis ett gäng rejält deppiga HV-spelare som sätter sig på planet hem från Skellefteå senare i kväll.

Efter en ny övertidsförlust (5–4) känns det som att den här matchserien på många sätt redan är färdigspelad.

Men det fanns ljusglimtar.

HV gjorde sin klart bästa match i serien. Det var tight även i fredags i Jönköping. Men inte spelmässigt på samma sätt som på söndagen. HV visade att laget kan hota även de starkaste SHL-klubbarna.

Skellefteå är ett tungt lag att möta men HV stod upp bra. Under den första perioden stängde gästerna i princip ned den fruktade Skellefteå-offensiven fullständigt. Men det är svårt att hålla tätt i 60 minuter – kanske ännu svårare mot ett lag som Skellefteå.

Trots HV:s starka insats känns laget fortfarande som ett nummer för små. Skellefteå visar sin klass när laget ligger under med 2–4 och måste framåt. Den tyngd, vilja och kvalitet som guldfavoriten visar upp är imponerande. Firma Calof–Ritola sätter dessutom skräck i alla försvar i ligan.

HV orkar helt enkelt inte stå emot Skellefteå. Men i dag visade laget trots allt kampvilja i de drygt 61 minuter matchen pågick. Men att försöka stoppa en guldfavorit i medvind har visat sig vara en alldeles för tuff uppgift under kvartsfinalseriens tre inledande matcher.

Det har påpekats gång på gång att det inte går att göra enkla misstag mot Skellefteå. Då smäller det direkt. Det visade inte minst Jimmie Ericsson när han satte 5–4 direkt på tekning i förlängningen. Avslutet borde kanske ha räddats av den annars så fenomenale Fredrik Pettersson-Wentzel.

Men det är förstås inte PW:s fel att HV förlorar den här matchen – eller någon av de två tidigare drabbningarna. Laget är inte tillräckligt starka för att helt vinna kampen kring sargerna. Skellefteå lyckas ständigt bita sig fast i offensiv zon och etablerar ett tryck som bryter ned HV. Då kommer också chanserna. Och förr eller senare målen.

Kan HV besegra Skellefteå på tisdag? Absolut. Laget har trots förlusterna jobbat sig in i den här serien spelmässigt. Med ett mäktigt tryck från läktarhåll i Kinnarps Arena är det möjligt.

Fast just nu pekar allt, allt, allt på att guldfavoriten kniper den här matchserien med 4–0 i matcher.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.