Jönköping Spartans väljer damerna först

 

Jönköping Spartans Amerikansk Fotboll är först i landet med att på seniorsidan starta ett damlag före man startar ett herrlag.
-”Detta är något helt unikt i sin sak och självklart något som vi är stolta över, säger Fredrik Bengtsson, Head Coach för Spartans damlag.

Klubben har tidigare gjort försök till att starta just herrlag, men det har aldrig riktigt fungerat av olika anledningar. Istället vände man på det och gjorde ett försök till att starta damlag sommaren 2015.

-Det slog väl ut och inom loppet av bara några månader hade vi en stor och bra trupp som vi kunde arbeta med”, fortsätter Fredrik Bengtsson som även är ordförande i klubben.
Fösta matchen spelar Jönköping Spartans damer borta i Stockholm mot regerande svenska mästarinnorna den 1 maj. Första hemmamatchen spelas 7 maj mot Örebro Black Knights på Rosenlunds IP, avspark 15.00.

Jönköping Spartans Dam 2016

Damlaget har legat i hårdträning hela vintern.
Amerikansk fotboll är en relativt liten sport i Sverige. Ändå är det den sport som växer mest just nu. 2013 var vår idrott 5 gånger större än skidskytte räknat till utövare, enligt Riksidrottsförbundet. Den stora skillnaden är att 43% av utövarna inom skidskytte var kvinnor. I amerikansk fotboll var den siffran 12%. Drar man istället jämförelsen med t.ex. Ishockey där man har specialregler för kvinnliga utövare gällande tacklingar och kontakt är det kvinnliga deltagandet endast 14% av 78 188 utövare i Sverige 2013.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.