JÖNSSON: ”Jimmy Thelin är en taktiker av rang”

Jönköpings Södra besegrade Malmö med 3–2 i onsdagens allsvenska hemmapremiär. Jminis krönikör, Adam Jönsson, såg ett modigt lag där alla drog åt samma håll.

Vad var det egentligen som hände där på Stadsparksvallen i går? J-Södra spelade sin första allsvenska hemmamatch på 47 år och som laget gjorde det.

Gästerna Malmö FF kom till spel som storfavoriter. Inte skulle väl lilla Jönköping lyckas skrälla än en gång (för det var ju faktiskt något av en skräll mot Kalmar i lördags)?

Men Jimmy Thelin är en taktiker av rang. Inte nog med det. Han visade även upp hur en tränare får ett lag att dra åt exakt samma håll i exakt samma tempo.

J-Södra låg rätt i sina försvarspositioner och stängde effektivt ned Malmö. Visst, ett lag av MFF:s kaliber skapar chanser trots allt – kanske än mer då hemmalaget spelade med 10 man under den sista halvtimmen.

Samtidigt visade J-Södra att laget också är skickliga på att spela bollen. Det var sällan någon i försvarslinjen rensade undan i panik. Spelet gick genom mittfältet och de grönvita vågade hålla i bollen på ett sätt som få lag gör mot MFF.

Pawel Cibickis 1–1 visade prov på vilja och moral hos hemmalaget. Daryl Smylies 2–1 är kanske redan nu en kandidat till årets mål. Och när Cibicki satte 3–1 visade MFF-lånet sin talang och J-Södra sin offensiva spets.

J-Södra spelade med ett mod och en mognad precis som vilket etablerat allsvenskt lag som helst.

Inför säsongen var det inte många som trodde på att laget skulle kunna undvika bottenstriden. Och även om det är för tidigt att dra allt för stora växlar är det inte för tidigt att dra åtminstone några växlar.

Det finns kvalitet i det här laget. J-Södra har på många sätt flugit under radarn då de riktigt flashiga värvningarna uteblivit. Men Jimmy Thelin och övriga i ledarstaben har lyckats bygga ett lag där alla känns delaktiga.

Den trötta, gamla klyschan att inställning slår klass är sann i så många fall gällande onsdagens seger. För det råder väl egentligen inte tvekan om att alla MFF-spelare hade tagit plats i J-Södras startelva baserat på individuell skicklighet.

Men handlar det om just det i J-Södras fall? Nja…

Det här är lagbygget där varje spelare känns så rätt i sin roll att det är svårt att tänka sig någon annan spelare på just den positionen.

Nej, det blir förstås inte guld i år. Men det mesta pekar just nu på att det kommer bli ett skitroligt allsvenskt äventyr som slutar med förnyat kontrakt.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.