Ett slag för en idrott i skuggan

Världen är liten när ett världsmästerskap kommer till Jönköping. Så pass litet att sporten faller ihop som en osynlig reklamskylt.

Jag stegar fram till entrén. Det finns ingen pressvärd och jag glider in med hjälp av någon annan ung publikvärd som med tur hittar min ackreditering.

VM i thaiboxning i Sverige är stort. Då borde ett världsmästerskap i en kampsport som thaiboxning vara ännu större när det arrangeras här i Jönköping.

Kommunen har gått ut med en offensiv reklam på skärmar, skyltar och banderoller i Jönköping stad. Allt för att visa storheten med sporten och med världsmästerskapet.

Trots det har intresset och engagemanget varit svalt inne på Kinnarps arena. I publiken sitter föräldrar, deltagare och en och en annan intresserad anhängare. Det gapar verkligen tomt på arenan.

Ändå är det ett världsmästerskap i thaiboxning som illustreras på Elmia-området i Jönköping. En sport som började utövas i Sverige så sent som på 70-talet och som fick sitt genombrott 1984 när första SM-tävlingen gick av stapeln i Solna.

För de som inte är insatta finns det en charm i thaiboxningen. Innan varje fight utförs en Waikru-ritual, där boxaren hedrar sin kung, gud och tränare genom att gå tre varv runt boxningsringen och sedan buga tre gånger.

Många skulle kalla thaiboxningen för en våldsam sport men å andra sidan kan vi se en ömsesidig respekt och disciplinen som boxarna har för varandra. Alla kan och följer reglerna.

Därför är det synd att Jönköping missar att organisera ett arrangemang som VM i thaiboxning. Organisationen har inte fungerat på plats, förseningar i schemat har ej meddelats, hemsidan har varit helt hopplös och ackrediteringen kom nästan aldrig fram för media.

De här skulle vara en fest, för en sport som utövas över nästan hela världen. Istället blev det ett slag för en idrott i skuggan.

Trots arrangemangets misslyckande fick jag ändå bevittna en stor tävlingslusta bland deltagarna. Jag blev inspirerad av en sport jag aldrig tidigare ha fått uppleva på plats, när jag sedan pratar med deltagarna och domarna verkar det som en lyckad tillställning.

Men trots lyckan och de glada minerna i boxningsringen, var de nog sista gången vi fick bevittna ett stort världsmästerskap i Jönköping.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.