De trotsar Klevaliden under tre dagar långt triathlon

I helgen deltog mer än 1 500 människor i den första Ironman 70.3-tävlingen någonsin i Jönköping. Men redan nästa vecka kommer ett ännu tuffare lopp till regionen. 

Den 22–24 juli anordnas Ultratri – ett triathlon som pågår under tre dagar. De max 15 deltagarna kommer totalt genomföra 12 kilometer simning, 420 kilometer cykling och 93 kilometer löpning. 

Det kan jämföras med ett vanligt Ironman-lopp som består av 3.86 kilometer simning, 180.25 kilometer cykling och 42.16 kilometer löpning. Skillnaden är att ett Ironman-lopp avgörs under en och samma dag.

Starten går på västkusten och under tävlingens första dag kommer deltagarna ställas för ett tufft prov i Huskvarna. Som avslutning på den första etappen ska de nämligen ta sig upp för den tuffa Norra Klevaliden. 

– Första året så hade vi ju etappmålet på Taberg men Klevaliden kändes mer naturligt eftersom det är så mycket historik runt backen. Det är mycket cykellopp som gått där. En klassisk cykelbacke, kändes konstigt att inte ha det där, säger arrangören Anne Mari Rundqvist Nedevska. 

– Sedan är det lite jobbigare.

Deltagarna förväntas nå backen mellan 16–20 på fredagen. 

De tävlande startar dagen efter den andra etappen i staden innan de ger sig i väg mot östkusten där tävlingen avslutas under söndagen. 

Ultratri har anordnats sedan 2013. Årets lopp blir det fjärde i ordningen. Just nu är 10 tävlande anmälda.

– Själva tävlingen är ju mycket mot dig själv och inte mot de andra så mycket. Vissa siktar på att vinna och så. Men de flesta gör det för att klara av det, säger Rundqvist Nedevska. 

Fjolårsvinnaren Erik Olsson genomförde loppet på drygt 32 timmar. 

Intresserade kan följa de tävlandes resa genom Sverige via Ultratris hemsida där information från deltagarnas GPS-sändare publiceras. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.