Jönköpingsbon klar för VM

Förra året var han två placeringar från en VM-plats. Men när det svenska kvalet till FCI-VM i IPO, internationell prövningsorder, för brukshundar gick av stapeln i helgen nådde Filip Hegestrand och schäferhunden Le-Wan’s Boss en tredjeplats. 

Ekipaget blev därmed ett av fem svenska team att åka till mästerskapet i Slovenien i september. 

– Jag har kunnat lägga en bra grund eftersom vi har fått en inomhushall i Jönköping så jag har kunnat träna mycket i vinter, säger Hegestrand som tränat hund sedan 2003. 

IPO består av tre grenar: spår, lydnad och ett skyddsprogram. Varje gren innehåller flera moment som betygsätts från 0–100. 

Efter en något trevande start under lydnads- och skyddsprogrammet var Hegestrand och Le-Wan’s Boss tvungna att göra en bra poäng i spår för att ha en chans på VM-platsen. 

Då slog duon till med full pott och nådde tredjeplatsen. Att nå 100 poäng i en gren är ovanligt. Och det gäller att föraren litar på sin hund och vice versa. 

– Man måste vara ett team. Det går inte annars, säger Hegestrand. 

För Hegestrand, som tävlar för SK Hok, blir årets VM det första. Och det kommer bli en tuff utmaning. Runt 145–150 hundar av olika brukshundsraser kommer tävla från länder runt om i världen.

– Men blir man topp-50 eller topp-60 är det bra med tanke på att det är första gången hunden är med på VM, säger Hegestrand.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.