Så ska de få cheerleading att växa i Jönköping

Sedan december har Spartans Cheer Spirit satsat mot tävlingssäsongen. Under sommaren arrangeras tryouts inför höstens cheerleading-tävlingar.
   – Alla kan vara med och alla behövs, säger coachen Louise Ahlgren. 

Solen skiner över Rosenlunds IP. Det råder en lugn, nästan semesterliknande, stämning över den annars så aktiva idrottsplatsen. 

På en gräsplätt bakom en av fotbollsplanerna står ett tiotal personer och tränar cheerleading. Gruppen är en del av Jönköping Spartans Cheer Spirit. 

Föreningen har varit igång sedan en tid tillbaka. Men det var först under vinterhalvåret som den verkliga satsningen började. 

Nu ska Spartans Cheer Spirit också ta nästa steg. I höst kommer föreningen försöka fylla fyra fulla lag. Två ska vara rena tävlingslag. Två kommer vara träningslag.  

För att fylla platserna kommer klubben anordna en tryout på Talavidskolan 18 augusti. Personer från nio år kan delta. Det finns ingen övre åldersgräns.

– Det blir en vanlig cheerleader-träning. Där ingår hopp, dans, gymnastik och stunt, säger Louise Ahlberg, en av klubbens coacher.  

– Kön, storlek och längd spelar ingen roll. Alla kan vara med och alla behövs.

De två träningslagen kommer bland annat delta vid det amerikanska fotbollslaget Jönköping Spartans hemmamatcher. Tävlingslagen kommer möta andra cheerleading-föreningar på tävlingar runt om i Sverige. 

I dag har föreningen omkring 30 aktiva utövare och fyra coacher. 

Ett av målen för Spartans Cheer Spirit är att visa att cheerleading handlar om så mycket mer än att bara stå och skrika hejarramsor. 

– Det vi behöver är kondition och styrka. Vi ska genomföra gymnastik, hopp, stunt och dans på två och en halv minut (på tävling, reds. anm.). Det är väldigt högt tempo, säger Ahlgren.

– Väldigt mycket fysiskt än att bara stå att heja med pom-poms. Man blir väldigt vältränad. Det är väldigt krävande. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.