Jönsson: Thelins förlängning bygger J-Södras framtid

Alla J-Södra-fans kan pusta ut. Jimmy Thelin stannar i klubben. Detta kan ha varit det bästa som kunde hända en förening som överraskat många under årets allsvenska. 

När Jönköpings Södra gick ut på planen för att spela allsvensk premiär mot Kalmar FF i början av april var det få, om ens någon, som förväntade sig något särskilt från den allsvenska nykomlingen. 

Men Jimmy Thelin visste något som vi andra inte riktigt ännu hade sett. Han visste att hans lag hade vad som krävdes för att störa allsvenska giganter som Malmö FF och AIK. 

Efter 17 spelade omgångar ligger J-Södra på nionde plats i tabellen. Det är ungefär sju platser bättre än vad de flesta trott. (Visst, laget är bara fyra poäng ovanför kvalplatsen men det ser onekligen positivt ut för ’’de gröne’’.)

J-Södra har fått mycket beröm för hur de tagit sig an den allsvenska utmaningen den här säsongen. Många av lovorden har riktats mot Thelin. Den relativt oprövade tränaren har fått hela truppen att dra åt samma håll och tro på sin spelidé. För trots underläge och stundtals många misstag har laget i varenda match försökt spela sig ur knepiga situationer på egen planhalva för att få kontroll över spelet. 

Dessutom har ödmjukheten och den hälsosamma respekten för motståndarna lyst igenom varje omgång. J-Södra har aldrig svävat i väg trots fina resultat (även om laget hade förtvivlat svårt att vinna under andra halvan av vårsäsongen). 

Det kom därför inte som en överraskning att 38-åringen var ett intressant namn för bland annat BK Häcken, som FotbollDirekt var först med att berätta

Att Thelin väljer att förlänga sitt kontrakt visar på den tro han har på sitt lag, hur sammansvetsade spelarna och ledarna är och kanske att J-Södra kan vara på väg mot någonting ännu större. 

Det är inte heller någon överraskning att J-Södra väljer att presentera kontraktsförlängningen just nu – i mitten av augusti med en bra bit kvar innan serien är färdigspelad. 

Flera spelare sitter på utgående kontrakt. Och innan de skriver på ett nytt avtal vill de säkert ha klarhet och trygghet i tränarfrågan. Det kan inte bli mycket tryggare än såhär. 

Beslutet att stanna hos ’’de gröne’’ är ett bra val för Thelin själv. Det här är ett ganska oprövat kort i större fotbollssammanhang. Genom att stanna i J-Södra bygger tränaren upp sitt CV och kunnande ännu mer. 

Han kommer inte bli trogen klubben för evigt men han kommer ha gett den en stabil grund att stå på i många år framöver. Spelare kommer ansluta och lämna. Men tron på att en klubb med små resurser kan mäta sig med de stora drakarna kommer genomsyra Jönköping i många år.

Att på så kort tid – Thelin tog över som huvudtränare 2014 – ha skapat ett så pass framgångsrikt lag med mestadels Superettan-spelare från bygden är imponerande.  

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.