Jönsson: En del av fotbollen dog i kväll

Fotbollsfesten som åskådarna mötts av under varje match på Stadsparksvallen den här säsongen dog i kväll, skriver Jminis Adam Jönsson. 

Lugna trygga Stadsparksvallen förvandlades ikväll till en mardrömmens plats. Det där som inte kunde hända hos ’’lilla’’ J-Södra inträffade med bara minuter kvar av matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund.

En maskerad man hoppade in och överföll målvakten Aly Keita. Vi som såg händelsen var chockade. Knappt någon av oss förstod vad det egentligen var som hade hänt.

Scenerna vi vant oss att se under stora derbyn som Malmö–Helsingborg, AIK–Djurgården hade plötsligt förflyttat sig till Jönköping.

Som fotbollsälskare blir jag chockad, arg, ledsen och förtvivlad. Det är hundra känslor på en gång som är svåra att uttrycka i ord – trots att det är precis det som är mitt jobb.

Det får vara nog nu. Spelare, domare, ledare och publik måste kunna vara trygga under stora evenemang. Allsvenska fotbollsmatcher ska vara en folkfest. Den härliga stämning som hade lagt sig över ’’Vallen’’ när J-Södra tryckte på för ett ledningsmål försvann som i ett trollslag.

Domaren Jonas Eriksson gav efter matchen uttryck för den frustration som de flesta nog kände efter en kväll som denna.

– Har vi 500 vakter som kan stå med en armlängds avstånd och bara tittat på läktaren då händer inte det här. Men vi pratar om fotboll, du kanske har råd att göra det under en VM-final eller under en Champions League-final. Men du har inte råd att göra det i Allsvenskan, säger Eriksson.

Jag har aldrig känt mig otrygg på Stadsparksvallen. Denna genuina, alldeles underbara arena som på något sätt verkat vara fastfrusen på den tiden åskådarna kunde ta med sig en kaffetermos in på arenan utan risk för att någon skulle kasta in den är borta. Kommer en hel uppsjö med säkerhetspersonal vara det som möter oss vid varje hemmamatch framöver? Jag har inget svar på den frågan.

En del av fotbollen dog i kväll. Festen är över.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.