Jönsson: Tysta det himmelsblå havet, Södra

Jönköpings Södra ställs mot Malmö FF i en tuff bortamatch på måndagskvällen. Men ”de gröne” har chansen att tysta den himmelsblå publiken, skriver Jminis krönikör Adam Jönsson. 

Det kommer bli tufft. Det kommer bli högljutt. Men Jönköpings Södra har i morgonkväll chansen att tysta ett himmelsblått hav och, till en viss del, grusa Malmö FF:s gulddrömmar.

När J-Södra i morgon springer ut på gräset på Swedbank Stadion i Malmö gör laget det som en total underdog. Det spelar ingen roll att MFF bet sig själva i handen under matchen i våras när de fick se utlånade Pawel Cibicki göra både ett och två mål i J-Södras 3–2-seger på Stadsparksvallen. Swedbank är MFF:s borg. Här ska de bara inte förlora. Det öppnar upp möjligheter för ’’de gröne’’.

MFF kommer med största sannolikhet sätta en hög, tidig press på ett J-Södra som alltid försöker spela sig ur situationer på egen planhalva. ’’Di blåe’’ kommer vilja äga bollen och föra matchen. Den höga pressen kan utmana J-Södra i uppspelsfasen. Det är tydligt att flera lag respekterar den allsvenska nykomlingens grundspel. 

För J-Södra gäller det att, som så många gånger förr, ligga rätt i positionerna och hjälpa varandra. Anfallsmässigt gäller det att sätta bollarna på den sylvassa Cibicki som säkerligen vill visa sin hemmapublik hur mycket han utvecklas under sitt dryga halvår vid Vätterns södra strand.

Nästan 17 000 biljetter är sålda till måndagens match. MFF har ett bra publikstöd, vilket undertecknad flera gånger upplevt burit laget till storartade segrar.

Men det är också en kräsen publik. Om J-Södra kan stå emot den inledande pressen och kanske till och med hota hemmalaget offensivt finns det stora möjligheter att åskådarna kommer bli frustrerade med MFF:s spel. Och i Malmö är publiken inte sen att visa sitt missnöje.

Ett frustrerat MFF, precis som vilket annat lag som helst, kan komma att göra misstag som J-Södra kan utnyttja.

Jimmy Thelin har vid åtskilliga tillfällen den här säsongen pratat om att hans lag hela tiden måste våga ta sig an olika uppgifter.

Måndagens match blir en svår uppgift för den ofta så skicklige tränaren och hans lag. Det gäller för J-Södra att visa samma mod som gjort att de spelat jämnt och till och med besegrat lag som Djurgården, AIK och IFK Göteborg.

Det kan bli ännu en match att minnas för J-Södras fans. MFF är inte oslagbara hemma. Långt ifrån. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.