Så hoppas JIK rädda återväxten – bygger ny ungdomssektion

Jönköpings IK stod under våren vid ett vägskäl. Lagets juniorer hade precis vunnit SM-guld. Föreningen hade växt till 550 medlemmar. 

Helt plötsligt fanns det skralt med platser i ungdomslagen. JIK fruktade att flera av klubbens lovande talanger skulle lämna föreningen. 

Då öppnade sig en möjlighet. Barnarp kontaktade JIK och erbjöd klubben sin serieplats då de hade svårt att få ihop lag. 

JIK nappade och jobbade under våren och sommaren med att färdigställa JIK ungdom, en dotterförening till Jönköpings IK.

– De [spelarna] vill inte bara träna. Matchningen är också en del utav utvecklingen. Då behöver de få en regelbundenhet i det, säger Dan Nordlöf, vice ordförande i JIK, till Jmini.

– Nu har vi en helt annan möjlighet att man kan ha en grundträningsgrupp och sedan kan man budas till att spela i både det ena och det andra laget. Vi har massor av möjligheter med det vi skapat. 

Hela ungdomsverksamheten har flyttats till den nya föreningen medan representationslagen och divisionsspelet fortsatt stannar inom JIK. 

JIK blir en av få klubbar i Sverige som tillämpat det här tillvägagångssättet för att behålla en stark ungdomssektion, säger Nordlöf. 

Ser ni detta som ett steg i att säkra återväxten till era representationslag? 

–  Vi har väldigt många egna produkter. Jämför vi med lag i SSL så är det inte så vanligt. Det är en ekonomisk aspekt också. Det är dyrt om vi behöver köpa in spelarkompetens. Det är en mer effektiv verksamhet om vi kan bygga på egna resurser och fylla ut med det vi behöver, säger Nordlöf. 

Den här artikeln har publicerats på JKPGLive.se.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.