Jönsson: Rätt att bestraffa J-Södra

Jönköpings Södra tilldöms en 0–3-förlust efter skandalmatchen på Stadsparksvallen. Beslutet att bestraffa J-Södra är rätt, menar Jminis Adam Jönsson.

En person förstörde fotbollsmatchen mellan Jönköpings Södra och Östersund för snart två veckor sedan. Med bara minuter kvar av matchen sprang han in på planen vid ställningen 1–1. Matchen fick avbrytas.

I dag kom domen: Östersund tilldelas segern med 0–3. Och det är egentligen inget konstigt.

Det är klarlagt att huliganen sprang in från en del av läktaren som ligger under J-Södras ansvar, vilket låg till grund för disciplinnämndens beslut. Arrangerande förening har ansvar för den publiken oavsett om den, som det rapporterats, inte håller på något av lagen som spelar.

Säkerheten på Stadsparksvallen den här kvällen var för dålig. Det råder ingen tvekan om saken. En ensam gärningsman kunde ta sig in och attackera gästernas Aly Keita. En ensam gärningsman kunde alltså ta sig förbi den säkerhet som fanns och gå till attack.

Därefter tog det en relativt lång stund innan ordningspersonal kunde gripa förövaren. Både J-Södra- och Östersunds-spelare var snabbt på plats och kunde förhindra att Keita skadades ytterligare. Säkerhetspersonalen var i ärlighetens namn lite väl sena på bollen.

Det är förkastligt att en person som enligt egen utsago varit missnöjd med resultatet kan bryta en match och ändra utgången. Kritiken mot att disciplinnämnden nu öppnat för andra planstormare i matcher framöver är även den befogad.

Kanske hade nämnden i stället kunna hitta en gyllene mellanväg där 1–1 stod sig samtidigt som J-Södra fick någon form av bestraffning.

Men i grund och botten handlar det om säkerheten på våra arenor. En spelare blev attackerad bakifrån. Han blev nedslagen och liggandes under en lång stund. Så ska det inte få gå till oavsett vad för typ av person som försöker ta sig in på planen.

J-Södras arrangemang brast säkerhetsmässigt. Det finns inget annat sätt att se på saken. Att disciplinnämnden väljer att bestraffa klubben är helt rätt.

När undertecknad pratade med Sune Lantz, ordförande i J-Södra, under torsdagseftermiddagen sade han mycket riktigt att beslutet kommer innebära en kostnadsökning för klubben då säkerheten måste rustas upp.

Men det finns egentligen inga alternativ. Personer som vill verkar just nu kunna ta sig in på de flesta allsvenska arenor. Det måste vi sätta stopp för. Tabellen är underordnad spelarnas och publikens säkerhet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.