Fem år efter tragedin: Så minns HV-profilen Stefan Liv

Det var knäpptyst i Kinnarps Arena den där lördagen för snart fem år sedan. Tusentals människor hade samlats för att hedra minnet av Stefan Liv som ett par dagar tidigare omkommit en flygolycka med KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl.

HV-profilen Johan Davidsson var en av fyra spelare som klev fram för att tända ett ljus till minne av sin vän. Med en röd ros mellan tänderna släckte Davidsson tändstickan efter ha tänt sitt ljus. Sedan kom tårarna.

Nu, fem år efter tragedin, har de bytts ut mot positiva minnen.

– Det är väl framför allt med glädje som jag minns Stefan. Vi hade så många roliga stunder tillsammans, säger Davidsson till JKPG Live/Jmini.

– Det som är viktigt med Stefan är dels det han stod för som människa, att man behöver inte vara perfekt. Jag tycker också det är viktigt att minnas att Stefan var ett föredöme för de som inte alltid hade de bästa förutsättningarna. Han lyckades slå sig fram och det är det som är fantastiskt med Stefan, han gav människor hopp.

Stefan Liv är en av HV71:s mest tongivande spelare genom tiderna. Målvakten vann tre SM-guld med klubben. Han innehar också rekordet för flest spelade minuter (23 028) av samtliga HV-målvakter såväl som flest hållna nollor (33 i grundseriematcher och 12 i slutspel).

Livs spel mellan stolparna ledde också till att han fick spela 140 A-landskamper med Tre Kronor. I landslaget blev det ett OS-guld, ett VM-guld, ett VM-silver och två VM-brons.

Inför säsongen 2010/11 valde Liv att lämna HV71, klubben han tre år tidigare återvänt till efter en kort sejour i NHL-klubben Detroit Red Wings organisation. Målvakten skrev på för Sibir Nobosibirsk i KHL.

Under sin debutsäsong i ligan blev Liv uttagen till KHL:s All Star-match. Säsongen efter skrev den då 30-årige Liv på för Lokomotiv Jaroslavl.

Det var när klubben var på väg till sin första seriematch som planet med 45 passagerare kraschade kort efter start. Fyrtiofyra personer omkom.

(Foto: Tage Olsin/WikiMedia Commons)

Stefan Liv blev snabbt en folkkär person som gick igenom rutan i TV-intervjuer och under ishockeymatcher.

– Det var väl det som gjorde Stefan väldigt speciell. Han hade inget filter. Han dolde inte hur han kände för dagen. För det mesta var han oerhört glad. Men ibland var han ledsen eller arg. Då visade han det, säger Davidsson.

– Det var en känslomässig person. Det var många som kunde identifiera sig lätt med Stefan. Han försökte inte vara perfekt. Ibland gjorde han gjorde bort sig men då bjöd han på det.

Kan du beskriva din relation med Stefan, hur var det att vara lagkamrat med honom?

– Han hatade att förlora. Han ville vinna. Efter ett par år blev han superseriös med sin träning och kost. Det var lite si och så med det i början av karriären. Han förvandlades från en talang med tävlingsinställning till att vara en seriös idrottskille som gick in för allt. Det var stor skillnad.

I en intervju med Expressen pratar du om att ofta kör förbi kyrkogården där Stefan ligger och att du nästan alltid pratar med honom. Kan du utveckla det?

– Jag tror att de flesta som saknar någon som gått bort som man tyckte väldigt mycket om har olika sätt att reagera och hantera det på. En del står vid graven och pratar, en del pratar inte alls. Jag är väl en blandning mittemellan. Ibland kan man ha en konversation där man tänker på personen eller ha en konversation i huvudet. Det är svårt att beskriva, säger Davidsson.

– Man har olika sätt att hantera olika situationer. För mig är det ofta när man kommer att tänka på Stefan – det kan vara minne eller något som han borde upplevt – då kan man ha ett konstigt samtal i sitt huvud.  Men det är väl inte jättevanligt att jag står och pratar ute i tomma intet.

(Foto: PeaX Svensson)

Trots att han inte längre är i livet genomsyrar Livs personlighet fortfarande organisationen kring HV71 och hockeystaden Jönköping.

Besökare i Kinnarps Arena behöver bara höja blicken för att i taket se målvaktens tröja med nummer 1 hänga bredvid andra HV-profilers nummer.

– Så är det. Det finns en generation som växte upp med Stefan Liv som en av de största idolerna och de har inte blivit lastgamla än. Så det är självklart att det finns jättemånga som på något sätt har goda bilder och minnen av Stefan, säger Davidsson.

Den här artikeln har även publicerats på JKPGLive.se.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.