Nu ska J-Södra-spelarna lära sig förebygga spelmissbruk

De svenska elitfotbollsspelarna är en utsatt grupp när det gäller matchfixing och spelproblem. De senaste åren har flera spelare gått ut offentligt och pratat om sina spelproblem.

Det har dessutom blossat upp historier om spelare som är inblandade i matchfixing.

I ett försök att stävja problemet kommer nu Svenska Spel och Svensk Elitfotboll ge sig ut på en utbildningsturné till samtliga 32 herr-elitklubbar i landet.

– Jag kommer prata om matchfixing och vilka olika typer som finns. Jag kommer även prata om spelansvar. Spelarna kommer också få göra en utbildning på egen hand. Sedan kommer vi följa upp det, säger Anders Wikström, Svensk Elitfotbolls resurs för Spelansvar och Matchfixing.

Utbildningsturnén startar i Gävle på torsdag. Det är ännu inte fastställt när Jönköpings Södras spelare kommer genomgå utbildningen.

Hur stort är det här problemet med matchfixing och spelmissbruk?

– Det är ett stort problem om det händer en gång bara. Däremot är vi relativt förskonad i Allsvenskan. I Superettan finns det misstänkta matcher. Och från division 3 och uppåt är det väl ett 70-tal matcher sedan 2012. Det finns men är absolut vanligare på lägre nivåer. Vi vill inte ha det. Därför jobbar vi proaktivt, säger Wikström.

Flera klubbar i Damallsvenskan har redan hunnit genomgå utbildningen.

– Faller detta väl ut så kan vi eventuellt fortsätta utbildningen inom fotbollen och inom fler idrotter, säger Zenita Strandänger, Spelansvar & Hållbarhet, Svenska Spel.

Den här artikeln publicerades ursprungligen på JKPGLive.se.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.