Planen: Så ska de sätta Jönköping på idrottskartan

Ironman 70.3, EM i mountainbike och EM i barfotaåkning är bara tre av de idrottsevenemang som anordnats i Jönköping under 2016. Och just dessa tre arrangemang har en sak gemensamt: de har tagit plats utomhus.

– Vi har en kommun som är en arena i sig själv. VI har vatten perfekt för segling, rodd och kanot. Vi har horribla backar att cykla i. Vi har mängder med spår så vi kan köra triallöpning. Det är därför vi går åt det här hållet. Det är inte många som kan använda sin stad eller kommun som arena, säger Patrik Olderius, vd på Destination Jönköping.

Jönköping har under de senaste åren fått en stark ställning som idrottsstad.

På SVT Sports lista över Sveriges bästa idrottsstäder hamnade staden på sjuttonde plats efter att under ett par år inte ens tagit plats på rankningen.

Tidigare i veckan blev Jönköping även nominerad som årets idrottskommun av tidningen Sport & Affärer. Resultatet kommer i oktober.

Och idrottsprofilen är en medveten satsning.

– På idrottssidan har vi aktivt jobbat för att få de här stora idrottsevenemangen. Det har en effekt att vi hamnar på en internationell karta. Då kan det vara lättare för oss nästa gång vi söker ett evenemang, säger Calle Tollén, event manager på Destination Jönköping.

– Sedan finns det även en lokal aspekt då vi får ett aktivare föreningsliv i Jönköping. Om inte föreningarna finns bakom oss skulle vi inte kunna ha ett enda idrottsevenemang.

Satsningen på Jönköping som idrottsstad kommer fortsätta. Det står redan klart att ett maraton och halvmaraton kommer anordnas nästa sommar. Dessutom har staden skrivit ett kontrakt med Ironman som sträcker sig över tre år (tävlingen gjorde sin Jönköpingsdebut i somras).

(Foto: PeaX Svensson)

Staden har även förhoppningar om att arrangera Allsvenska i segling 2017. Och 2019 vill Destination Jönköping att staden ska stå värd för EM i rodd för högskolor och universitet.

Samtidigt ska redan befintliga evenemang som Hallbybollen och Fair Play-cup utvecklas vidare, säger Tollén.

Planen på att satsa på evenemang utomhus ska även bidra till näringslivet och turismen då människor kan följa ett idrottsevent från en restaurang eller ett café utan att behöva betala inträde.

Banorna som använts blir dessutom tillgängliga för allmänheten efter ett avslutat evenemang, vilket kan innebära att turister som sett bilder från, till exempel, EM-banan i mountainbike tar sig till Jönköping för att själva testa, säger Olderius.

Idrottsevenemangen ska även bidra till att människor upptäcker andra saker i Jönköping. Kulturevent och andra typer av arrangemang ska inte behöva stå tillbaka för den tydliga sportprofil som Jönköping nu jobbar med.

I stället är tanken att de ska integreras.

– Vi vill få in mer kultur i evenemangen. Det är klart att det är roligt att kunna visa vad svensk kultur är. De [deltagarna och åskådarna] ska få en bild av Sverige, säger Tollén.

Olderius fyller i:

– När vi jobbar med event och turism jobbar vi med ett antal insikter. En av huvudinsikterna som vi har är att en upplevelse är två saker, den ska lära och underhålla. Trevligt med event som underhåller och lär. Om vi tar hit en seglingstävling underhåller den men den kan också lära om till exempel vattenkvalitet. Det finns massor med kopplingar. Kommer man hit från en annan nation ska det finnas ett kulturellt inslag.

I framtiden kan även e-sporten, vilken är starkt förknippad med Jönköping få ännu mer utrymme bland övriga evenemang i stadens idrottsprofil.

– Det är sport. Vad kan man mixa det med? Kanske någon fysisk sport? Det gäller att utnyttja de här förutsättningarna vi har, säger Tollén.

Den här artikeln har även publicerats på JKPGLive.se.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.