Jönsson: Så fixar J-Södra nytt kontrakt

Jönköpings Södra har stora möjligheter att klara sig kvar i Allsvenskan. Men det väntar fortfarande stora utmaningar för nykomlingen, skriver Jminis Adam Jönsson.

Allsvenskan börjar dra ihop sig. Det återstår åtta omgångar av serien. För Jönköpings Södra gäller nu varje match väldigt mycket för att klubben även nästa säsong ska kunna kalla sig ett allsvenskt lag.

Redan i morgon ställs laget mot ett Gefle som slåss med näbbar och klor för sin allsvenska överlevnad. Laget ligger på nedflyttningsplats med fem poäng upp till Helsingborg på kvalplats.

J-Södra vann lagens första möte med 1–0 hemma på Stadsparksvallen efter haft svårt att få hål på ett stundtals defensivt Gefle. Samtidigt finns det saker som talar för att ’’de gröne’’ faktiskt kan få med sig tre poäng i morgon.

Gefle har släppt in 45 mål. Bara Falkenberg har släppt in fler. Den dåliga defensiven är förstås en anledning till att laget just nu ser ut av få spela Superettan-fotboll säsongen 2017.

Men en seger i morgon skulle betyda betydligt mer för J-Södra än bara tre poäng. Den allsvenska nykomlingen står just nu på 25 poäng. Laget är sex poäng före Helsingborg. En vinst mot Gefle skulle innebära ett stort steg mot ett förnyat allsvenskt kontrakt.

J-Södra behöver rimligtvis mellan sex till tio poäng för att stanna kvar i den högsta divisionen. Lagen som de senaste fem åren placerat sig precis ovanför kvalstrecket har slutat på 31, 33, 32, 34 och 34 poäng.

’’De gröne’’ möter i tur och ordning Gefle (borta), Kalmar (hemma), GIF Sundsvall (borta), BK Häcken (hemma), Djurgården (borta), Örebro (hemma), AIK (hemma) och Helsingborg (borta).

Mötena med Gefle, Kalmar, GIF Sundsvall och Helsingborg är de verkliga knäckmatcherna. Det är här det nya kontraktet ska bärgas. Lagen ligger i samma tabellregion som J-Södra och en eller flera förluster skulle kunna bli förödande för nykomlingen.

Men J-Södra sitter i förarsätet mot flera utav lagen som klubben har kvar att möta.

Gefle är i desperat behov av poäng, vilket J-Södra kan utnyttja när morgondagens hemmalag måste pressa på för ett mål.

Nykomlingen besegrade Kalmar på bortaplan. Hemma på ’’Vallen’’ borde det rimligtvis ge lite medvind.

J-Södra spelade jämnt mot ett GIF Sundsvall i storform i våras. Laget har under höstsäsongen tappat farten och sparkat tränaren Roger Franzén. Ett J-Södra som ändå verkar ha funnit någon slags harmoni kan, konstgräset till trots, hota Sundsvall på bortaplan.

I Allsvenskans sista omgång ställs J-Södra mot årets krislag Helsingborg. Klubben som så sent som för fem år sedan vann SM-guld har de senaste åren fallit som en sten genom tabellen i takt med en sämre ekonomi, vilket har inneburit problem i bland annat spelarrekryteringen.

Den här matchen kan vara direkt avgörande för om det blir Helsingborg eller J-Södra som måste kvala sig kvar i Allsvenskan. Om det skulle ske ligger all press på skåningarna. Laget spelar på hemmaplan och är en etablerad allsvensk klubb. J-Södra kan spela utan press. Det kan bli avgörande.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.