Jönsson: Så klarar sig J-Södra kvar i Allsvenskan

Det drar ihop sig i Allsvenskan. Trots två raka förluster kommer J-Södra med största sannolikhet klara sig kvar i Allsvenskan, skriver Jminis Adam Jönsson. 

Jönköpings Södra hade under lördagen ett gyllene läge att i princip säkra ett nytt allsvenskt kontrakt när laget gästade GIF Sundsvall på Norrporten Arena.

Men det svårspelade hemmalaget vill också hänga av Helsingborg på kvalplatsen och vann matchen med 3–1.

När fem matcher återstår av årets allsvenska ligger J-Södra på tolfte plats med 29 inspelade poäng. Bara ett poäng bakom skuggar GIF Sundsvall. Helsingborg befinner sig på kvalplats med 22 poäng.

Trots att J-Södra har två raka förluster i bagaget är det mycket som talar för att laget kommer orka sig igenom hela slutstriden och därmed spela i Allsvenskan även nästa säsong.

Här är ett möjligt scenario av de sista fem omgångarna.

J-Södras återstående matcher:

BK Häcken (hemma):
Om en vecka är ‘‘De gröne’’ tillbaka på Stadsparksvallen för att ta emot BK Häcken. Göteborgslaget har med Alexander Farnerud i spetsen sett vassa ut på sistone. Jakten på IFK Göteborg och fjärdeplatsen gör att gästerna nog kniper samtliga poäng här.

Djurgården (borta):
En tuff bortamatch. J-Södra har haft det svårt på konstgräs den här säsongen. Djurgården har visserligen inte rosat marknaden under säsongen. Chans till en poäng för gästerna om försvarsspelet sitter så bra som de flesta vet att det kan göra.

Örebro (hemma):
Återigen ett tufft motstånd. Örebro parkerar bekvämt på den övre halvan även om laget säkert hade velat ha ytterligare ett antal poäng. När J-Södra spelar som bäst är de svåra att slå på ‘‘Vallen’’. Det kan bli avgörande i den här matchen. Nykomlingen har bra chans på tre poäng.

AIK (hemma):
Visst, J-Södra är starka hemma. Men AIK är ett bra lag som jagar viktiga poäng i toppstriden, vilken visserligen kan vara avgjord vid det här laget. Det blir en bortaseger.

Helsingborg (borta):
Matchen som kan bli säsongens absolut viktigaste. Kontraktet kan vi det här laget redan vara säkrat. J-Södra kan också vara i behov av poäng för att undvika kval. Helsingborg är ett lag och en klubb i kris. Att laget ligger de där ligger har satt sina spår. All press ligger på hemmalaget. Det kan J-Södra utnyttja. Samtidigt talar HIF:s rutin till lagets fördel. Delad pott.

Enligt dessa beräkningar landar J-Södra till sist på 34 poäng.

GIF Sundsvalls återstående matcher:

Falkenberg (borta):
Svårt att se att Sundsvall inte skulle knipa tre poäng här.

Gefle (borta):
Gefle är ingen lätt bortamatch men GIF Sundsvall är bättre. En ny trea.

Göteborg (hemma):
Norrporten Arena är ingen lätt plats att spela på. Det fick J-Södra bittert erfara. Men IFK Göteborg jagar den verkliga toppen och kan mycket väl få med sig samtliga poäng hem till västkusten.

Kalmar (borta):
Kalmar har spottat upp sig på slutet. Ett Sundsvall som inte varit i jättefin form under hösten får det tufft.

Djurgården (hemma):
Sista matchen för säsongen och Giffarna – precis som alla lag – vill avsluta snyggt. Delad pott.

Enligt dessa beräkningar landar Sundsvall på 35 poäng.

Helsingborgs återstående matcher:

Elfsborg (borta):
Elfsborg har inte gjort en strålande säsong. Men den är betydligt bättre än HIF:s. Hemmalaget är bättre och tar samtliga poäng.

Örebro (borta):
En svår bortamatch. Det blir tufft för HIF att få med sig något över huvud taget härifrån. Den dåliga formen spökar och det blir noll poäng.

Djurgården (hemma):
Chans till poäng för HIF som är i desperat behov av dessa. Kommer laget sälja sig bakåt genom att tvingas framåt? Delad pott.

Falkenberg (borta):
Falkenberg kan visserligen spela utan press då de redan är avhängda (i skrivande stund har laget bara skrapat ihop nio poäng). Men HIF är ett betydligt bättre lag trots sin kris och kommer ta med sig en trea från den här matchen.

J-Södra (hemma):
Som sagt, här luktar det en poäng vardera.

Enligt dessa beräkningar skulle Helsingborg landa på 27 poäng och tvingas kvala.

Den här artikeln har även publicerats på JKPGLive.se.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.