Jönsson: Sef:s förslag positivt för fotbollen

Svensk elitfotboll föreslår att alla avbrutna matcher ska återupptas inom 24 timmar för att undvika att matcherna avgörs vid skrivbordet. Ett bra och rimligt förslag, skriver Jminis Adam Jönsson. 

Det tog lång tid. Men till sist fick Jönköpings Södra de poäng laget spelat till sig i den avbrutna matchen mot Östersund tidigare i somras.

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd valde som bekant att först tilldöma Östersund segern med 0–3. Beslutet överklagades och ändrades av Besvärsnämnden tillbaka till 1–1, vilket var ställningen när matchen bröts.

För att säkerställa att avbrutna matcher inte ska avgöras ’’vid skrivbordet’’ vill nu Svensk Elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollförbundet att dessa matcher ska återupptas inom 24 timmar, även om det innebär spel inför tomma läktare.

Förslaget är för den sportsliga delen av fotbollen bra och helt rimligt. Ingen person, vare sig det handlar om en planstormare eller bangerkastare, ska kunna få så pass mycket makt över sporten så att matcherna inte längre avgörs på planen.

Om vi stannar kvar vid matchen på Stadsparksvallen i mitten av augusti hade spelet troligtvis återupptagits inför tomma läktare efter att det först stoppats på grund av risken för personskador, vilket innefattar såväl attacken på Aly Keita som bombhotet 17-åringen uttalade när säkerhetspersonal omhändertagit honom.

Matchen hade med största sannolikhet slutat 1–1 då det bara återstod ett par minuter av Jonas Ericssons tilläggstid. Dessutom hade nog vare sig J-Södra eller Östersund varit särskilt intresserade att gå framåt i en tokoffensiv för att få med sig tre poäng.

I det här scenariot hade poängdiskussionen och debatten om slutresultatet aldrig ens kommit upp till ytan. Det hade de flesta tjänat på. Inte minst J-Södra och Östersund som redan samma kväll eller dagen efter attacken vetat hur många poäng de spelat till sig.

Sef:s förslag handlar inte om frågan om säkerhetsarbetet inför matcherna, vilken varit uppe på tapeten efter skandalen på Stadsparksvallen, som undertecknad tolkar det. Även om en match återupptas (inför fulla eller tomma läktare) är det rimligt att en klubb kan anmälas för bristande säkerhetsarrangemang i efterhand.

Den här texten har även publicerats på JKPGLive.se. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.