Jönköpingsduon tröttnade – nu lanserar de eget hockeyspel för SHL

Under flera säsonger saknade Daniel Eriksson, VD på Jönköpingsföretaget Erida IT Solutions AB, ett riktigt fantasyhockey-spel för den svenska hockeyligan SHL. 

Men förra året startade han tillsammans med sin bror Adam Eriksson ett projekt att bygga just ett sådant spel. 

– Framför allt saknade vi kopplingen till att faktiskt kunna påverka hur framgångsrik man är i spelet genom de beslut man tar. De managerspel som finns för SHL är väldigt statiska och egentligen behöver man inte göra något mer än att ta ut sina spelare när säsongen drar igång och sedan bara titta på, säger Daniel Eriksson. 

– Jämfört med fantasymanagerspel för de amerikanska proffsligorna i till exempel hockey som är extremt populärt i USA är det som två helt olika typer av spel. 

Head Coach SHL är uppbyggt kring ligor med sex till tio lag där endast en av varje spelare i SHL finns tillgängliga för alla lagen i ligan. 

Varje säsong startar med en så kallad draft där alla lagen i ligan i tur och ordning väljer vilka spelare de vill ha (precis som NHL-lagen gör inför varje säsong). 

– Det innebär att du behöver ett större strategiskt tänkande och medför att alla de andra lagen i ligan påverkar hur ditt lag ser ut då ett lag i ligan kan ha valt den spelare du ville ha före dig, säger Daniel. 

De spelare som inte blir valda i draften placeras i en ‘‘spelarpool’’ och blir tillgängliga för alla lag i ligan att byta till sig under säsongen. 

Varje lag skall innehålla tre femmor  med en målvakt, sex backar och nio forwards. Spelarna får sedan poäng baserat på vad de presterar på riktigt i SHL. Twisten är att en spelare i förstafemman får en bonus på sina poäng och en tredjefemma-spelare får ett avdrag.

– Vi hoppas naturligtvis att det finns fler som oss själva som saknat ett seriöst managerspel som utmanar den vanliga synen på hur ett managerspel för SHL fungerar, säger Daniel Eriksson. 

Head Coach SHL 2016/17 startar 10 november. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.