Jönsson: Moralen bakom magiska vändningen

Det såg ut som att hemmalaget fått med sig en stor slev energi från seger i Jönköping under fredagen när Växjö gjorde upp mot HV71 för andra gången på lika många dagar.

Under de inledande minuterna i Vida Arena dominerade Växjö matchen fullständigt. Laget bet sig fast i offensiv zon och skapade flera riktigt bra chanser. Hade det inte varit för Linus Söderström hade HV71 kunnat packa trunkarna och sätta sig i bussen redan efter den första perioden.

Gästerna hade helt enkelt förtvivlat svårt att få stopp på hemmalagets snabba offensiv. Det var därför inte orättvist att Geoff Platt kunde pricka in 1–0 efter elva minuters spel på ett skott som gick förbi en skymd Söderström.

HV71:s stora problem i den första perioden var emellertid inte Växjös offensiv. I stället var det gästernas eget spel i offensiv zon som lämnade rejält mycket mer att önska. Eller ska vi kalla det gästernas obefintliga spel i Växjös ände av isen.

Laget hade, precis som under flera matcher den senaste tiden, svårt i uppspelsfasen. Allt som oftast vände spelet tillbaka utan att HV lyckats skapa en riktig chans.

Efter hemmalagets ledningsmål verkade Jönköpingslaget samla sig något.

De avslutande nio minuterna var betydligt bättre än de inledande elva. Den stora anledningen var att HV fick stopp på Växjö betydligt högre upp i banan. Det ledde stundtals till att gästerna kunde etablera ett visst tryck mot hemmamålet och få lite andrum i sin defensiv.

HV71 spelade upp sig något i den andra perioden. Laget lyckades skapa längre anfall mot Växjö-kassen. Men gång efter annan stod Viktor Andrén i vägen.

Gästerna fick bland annat spela ett långt 5-mot-3-spel utan resultat.

Och det var just de här detaljerna som skapade problem för gästerna. 

För Växjö var betydligt vassare när de väl kom till lägen. Liam Reddox skickade in 2–0 på ett stenhårt slagskott och Cory Murphy kunde efter drygt 13 minuter av mittenperioden utöka till 3–0 i powerplay.

Dylan Reese kunde visserligen reducera i powerplay innan den andra perioden. Men precis som under gårdagens drabbning var det något som saknades hos HV71.

Så hade undertecknad egentligen tänkt avsluta den här texten. Men då kom den tredje perioden. 

Först satte Teemu Laine 3–2 på ett vackert skott i krysset. Ett par minuter vräkte sig Pär Arlbrandt fram och forcerade in 3–3. 

Helt plötsligt var oförmågan att göra mål från de fem senaste perioderna som bortblåst. 

HV71 spelade med energi och en glöd som kunde smält den vita isen i Vida Arena.

Matchen fick avgöras på straffar. Och efter sin superba tredjeperiod var det inte mer än rätt att HV fick med sig bonuspinnen hem.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.