Notan för nya ‘‘Vallen’’ – över en halv miljard

Debatten om en ny arena i Jönköping går het. På onsdagen kom också en tjänsteskrivelse från kommunen som visar hur dyr arenan väntas bli.

Det pågår en het arenadebatt i Jönköping.

Moderaterna och Socialdemokraterna vill se en ny arena på Jordbrovallen. Det meddelade partierna vid en presskonferens på tisdagen.

Enligt partiernas beräkningar kommer bara själva arenan kosta 175 miljoner kronor. Därtill kommer kostander så som pålning, satsningar på infrastruktur och andra kringkostnader.  

Under onsdagen lade Kristdemokraterna och Centerpartiet fram sitt förslag. De vill hellre satsa på en upprustning av Stadsparksvallen.

Nu har även tjänstemännen kommit med sin återrapportering om arenan i en tjänsteskrivelse. 

‘‘Totala kostnader för projektet beräknas till 548 miljoner kronor. Av dessa uppgår kostnader för själva arenan till 414 miljoner kronor och ersättning för befintliga anläggningar till 41 miljoner kronor. Kostnader för trafiklösningar i anslutning till arenan beräknas till 93 miljoner kronor’’, står det att läsa i tjänsteskrivelsen.

Arenan förväntas ha en driftskostnad på 33 miljoner per år.

När Socialdemokraterna och Moderaterna presenterade sin syn på den nya arenan sade representanter från partierna att slutsumman väntas hamna på 300–350 miljoner kronor. Siffran innefattade bygget för själva arenan och kringkostander för till exempel pålning. Den infattade bland annat inte kostander för trafiklösningar i anslutning till arenan, vilket gör att den summan blev lägre, säger Illan De Basso (S) till Sport JKPG/Jmini på onsdagskvällen. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.