Jönsson: HV-fansen kan börja drömma om SM-guld

Vågar vi verkligen? Ska vi prata om det här? Jinxar vi hela skiten nu?

Äsch, vi gör ett försök.

Det kan vara dags för HV-fansen att verkligen börja tro på ett SM-guld i vår.

Efter att HV71 slagit Djurgården med 2–1 på bortais under tisdagskvällen fick Johan Lindbom frågan av C Mores Tommy Åström:

– Hur ofta tänker du på SM-guld?

Lindbom svarade:

– Alla som är med i den här serien vill vinna SM-guld. Så är det ju. Vi har ju en tydlig målsättning att hamna topp-6 för att klara oss förbi första omgången där med play-in. Om jag får minnas tillbaka så var vi rätt uträknade när vi vann 95. Allting kan hända.

Lindbom har rätt. Allting kan hända. Och för HV71:s del kan faktiskt allting hända redan i år. Laget ligger efter 40 spelade matcher på tredje plats i SHL-tabellen. Det skulle i så fall innebära hemmafördel i, åtminstone, kvartsfinalen, vilket kan spela en roll om laget ska lyckas bryta den där kvartsfinal-förbannelsen.

Men oavsett om HV71 skrinar ut på isen i Jönköping eller i Göteborg så finns det mycket som talar för att laget faktiskt kan rubba guldfavoriter som Frölunda och Växjö.

Det ser just nu ruggigt stabilt ut i laget. Framför allt defensivt.

Visst, det går att argumentera för att HV71 ‘‘bara’’ besegrade elfteplacerade Djurgården med 2–1. Samtidigt var laget betydligt bättre under långa stunder av matchen. Dessutom saknades spelare som Dylan Reese, Mattias Tedenby, Simon Önerud och Ted Brithén.

Och tisdagens match visade upp samma HV-trend som vi sett under stora delar av säsongen: laget släpper knappt in några mål (HV71 snittar två insläppta per match).

– Om vi kan göra tre mål i varje match ger vi oss själva en bra chans för vi släpper bara in ett eller två mål. Vi släpper inte in fyra eller fem mål under en match, sade Erik Christensen till Sport JKPG efter 3–1-segern mot Leksand i fredags.

Lägg där till spelare som Anton Bengtsson och Filip Sandberg som från sin forwardsposition gör ett gediget försvarsarbete (listan kan förstås göras mycket längre).

Offensivt då?

Jo, men det ser faktiskt ganska bra ut där också.

Spelare som Martin Thörnberg och Erik Christensen måste leverera i ett slutspel. Och de har redan nu visat att de kan även om de börjar bli till åren. Duon har 14 mål vardera och toppar den interna skytteligan. Målform och självförtroende är två viktiga bitar.

Samtidigt har, bland annat, Kevin Stenlund tagit stora kliv framåt under året. Han har potentialen att bli något av en ‘‘gubben i lådan’’.

Samtidigt får vi inte glömma de två bitarna som ofta fäller avgörandet i slutspelet. Det rör sig om målvaktsspelet och special teams.

Målvaktsposten är inget problem i HV71. Snarare tvärtom. Både Linus Söderström och Fredrik Pettersson-Wentzel är bra målvakter.

Mitt förslag, vilket jag redan skrivit om, är att Söderström bör – med tanke på nuvarande form – få förstaspaden.

Power- och boxplay måste bli bättre. Det går inte att se på det på något annat sätt.

I spel i numerärt överläge har HV71 en statistik på 16,67 procent. Det är alldeles för dåligt. Den siffran måste upp till minst 20 procent för att laget ska känna sig nöjda under slutspelet.

I spel i numerärt underläge har HV71 76,64 procent. Det räcker till en tolfteplats. Det håller inte i en kvarts- eller semifinal eller final för den delen.

Jag skrev i en text inför säsongen att det här inte skulle bli året när HV71 fick höja SM-bucklan. Men att det skulle bli året då många unga talanger knackade på A-lagsdörren och visade att framtiden var ljus.

På den andra punkten anser jag mig ha fått rätt. Det är ju bara att se på talanger som Lias Andersson och Erik Brännström som verkligen etablerat sig som SHL-spelare.

På den första punkten kan jag mycket väl ha fel.

Allting kan hända.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: ULLSTRÖM – ‘‘VI HAR EN PLAN’’

LÄS OCKSÅ: HV71 JAGAR SUPERTALANGEN

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.