Jönsson: HV71 har satt skräck i hela SHL

HV71 håller på att skapa något alldeles särskilt den här säsongen. 

Lagets spel borde ha satt skräck i hela SHL. 

Matchen mot Linköping på lördagseftermiddagen visar vart den här klubben är på väg – redan i vår. 

Det skulle på förhand bli en betydligt tightare match mellan HV71 och Linköping jämfört med 7–0-krossen mot Rögle tidigare i veckan.

Fast frågan är om HV71 egentligen inte kunde ha vunnit även den här matchen med 7–0. Skillnaden? Marcus Högberg i Linköpings-målet. Vi kan lika bra slå fast det redan här: jösses, vilket prestation den mannen stod för.

För spelmässigt var det inget snack om saken. HV71 sköljde över Linköping i våg efter våg. Skottstatistiken 29–15 efter två perioder säger ju allt.

Och även om hemmalaget skapade mängder med chanser men hade svårt att få in pucken verkade de aldrig drabbas av panik och frustation. I stället matade de på i anfall efter anfall.

Det var långt ifrån orättvist när Pär Arlbrandt pricksköt 1–0 i powerplay med drygt fem minuter kvar av mittenperioden.

I rivalmöten mot tunga lag som Linköping behövs det en viss typ av spelare. Det rinner inte i väg på resultattavlan. Men spelare som Filip Sandberg, Christoffer Persson och Kristofer Berglund ger sitt lag en chans att vinna – både offensivt och defensivt.

Den här trion – och det finns egentligen fler vi skulle kunna nämna – gnetar på, är tunga att möta och skapar chanser för målskyttar som Mattias Tedenby, Martin Thörnberg och Pär Arlbrandt.

Egentligen skulle det inte se ut så här. HV71 hade hela åtta spelare borta. Bland annat Lawrence Pilut, Erik Andersson, Niklas Hansson och Anton Bengtsson som alla var magsjuka. Men lagets svarade med att stundtals fullkomligt köra över gästerna från Östergötland.

Ungtupparna Isac Brännström och William Romfors som bildade kedja med Christoffer Törngren gjorde det bra och fick rikligt med speltid. Det var häftigt att se HV:s mod att släppa fram unga talanger även när matchen var så jämn målmässigt som den faktiskt var. Dessutom var de med och skapade chanser – coolt!

Även Jacob Cederholm fick göra en ny SHL-match. Backen bildade duo tillsammans med Christoffer Persson och stod för en stabil insats, varken mer eller minder. Och det går inte att kräva mer.

Visst, Linköping saknade inte chanser (och gästernas heta chanser kom främst i HV71:s powerplay, vilket är ett problem). Men då stod Linus Söderström, som vanligt den senaste tiden, stensäkert i vägen. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Söderström borde vara det självklara valet i målet. För inte ens han kunde stoppa LHC:s mål.

Det kan tyckas att det finns en svaghet hos HV71. Laget borde ha lyckats stänga den här matchen betydligt tidigare. Men hockey är inte alltid rättvis. Spelmässigt kan vi åtminstone slå fast att laget satt skräck i hela SHL.

För även om Linköping får in dubbla kvitteringar (Kevin Stenlund rakade in 2–1 en bit in i den tredje perioden) fortsätter HV71 trumma på. 

Skit samma att det bara blev ett poäng i dag (HV71 föll efter straffar).

Tre snabba tankar:

– HV71 gör mål i powerplay. Det är bra. Men förutom målet är spelet i 5-mot-4 fortfarande alldeles för dåligt.

– Hemmalaget visar upp en enorm disciplin. De håller sig utanför utvisningsbåset, vilket är en anledning till att Linköping aldrig får något egentligt tryck mot Söderström.

– Dagens insats visar att HV71 blir att räkna med i slutspelet.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: NYA SUCCÉN – HÄR ÄR HV-SPELARNA BÄST I HELA SHL

LÄS OCKSÅ: MARDRÖMMEN – STORT MANFALL I HV71

LÄS OCKSÅ: EFTER SKADEHELVETET – NU FÅR FÖRRE HV-STJÄRNAN NY CHANS I TRE KRONOR

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.